Persil Persil-Premium Persil

Može li moj proizvod izazvati iritaciju kože?

Može li moj proizvod izazvati iritaciju kože?

PH naše kože nije neutralan. U hemiji, pH vrednost omogućava merenje kiselog ili bazičnog karaktera rastvora. Što je niža, to je više kiselina. Neutralni pH je jednak 7, a koža (oko 5,5 u normalnom stanju) je blago kisela.
Međutim, konvencionalni sapuni, često zasnovani na soli natrijumovih masnih kiselina, imaju veći, bazični pH, što može povećati pH kože, što je može iziritirati i učiniti je još osetljivijom. Naravno, ovo se odnosi i na deterdžente tokom kontakta sa kožom, zbog surfaktanta kao glavnog sastojka.

Surfaktanti

Glavna komponenta svakog deterdženta za veš su surfaktanti koje pomažu u vlaženju tkanine i uklanjaju čestice prljavštine. Surfaktanti deluju na površinu kože i mogu izazvati suvu kožu. To čini kožu osetljivijom na druge sastojke, kao što su enzimi, boje, parfemi itd. što može izazvati iritaciju kože osetljivim osobama.

Ostaci deterdženata

Iako ih ne vidite, ostaci deterdženta mogu ostati na vešu. Na primer, nedovoljnim ispiranjem. U slučaju ostataka deterdženata, alergije nisu vrlo verovatne, ali se ni ne mogu isključiti. Najnovije studije pokazuju da te reakcije uglavnom izazivaju ostaci iz proizvodnje i impregnacije tekstila. Zbog toga se preporučuje pranje odeće pre prvog nošenja.

Koji su simptomi reakcije kože na proizvode za veš?

Lokalna upala: koža može postati crvena, suva, u nekim slučajevima može se osetiti peckanje i zatezanje. Svrab je redak. Štaviše, reakcija je ograničena na zonu u kojoj je koža u kontaktu sa deterdžentom (npr. Pri ručnom pranju). Ručno pranje, posebno ljudima sa osetljivom kožom može prouzrokovati iritaciju kože.

Šta bi trebalo da uradite ako sumnjate da Vam deterdžent izaziva iritaciju?

Prvo što treba da uradite je da zamenite proizvod koji koristite deterdžentom koji odgovara osetljivoj koži. Ako reakcije nestanu, onda je problem rešen. Međutim, iritacije kože ne mogu uvek biti pripisane proizvodu za pranje veša. U slučaju bilo kakve sumnje, obratite se dermatologu.