Persil Persil-Premium Persil

Proizvodi za odeću


Proizvodi za odeću

Sastav deterdženta je složen jer je to proizvod koji mora da obezbedi mnogo: savršeno uklanjanje mrlja na različitim materijalima (pamuk, vuna, sintetički materijali ...), uz vođenje računa o tkaninama, smanjenje tvrdoće vode, čineći da veš miriše sveže i istovremeno poštujući životnu sredinu. Prema tome, proizvodnja proizvoda za veš zahteva obimno istraživanje.

Koji su glavni sastojci deterdženta?

Glavne komponente deterdženta za pranje veša su surfaktanti, sredstva za omekšavanje vode, agensi protiv depozicije, enzimi i sredstva za izbjeljivanje.

Surfaktanti imaju presudnu ulogu

jer pomažu u vlaženju tkanine i uklanjaju čestice prljavštine. Oni posebno snažno deluju na masti i formiraju micele kako bi se sprečilo ponovno nastajanje prljavštine. Najstariji sastojak koji deluje kao surfaktant je sapun.

Enzimi

Enzimi se koriste za mrvice hrane kao što su kakao, žumanca i sl. Oni deluju tako što razbijaju molekule mrlja na sitnije čestice, kako bi se što lakše rastvorili u vodi. Postoji nekoliko vrsta enzima (amilaza, proteaza, lipaza itd.) koji deluju na različite vrste mrlja.

Sredstva za izbeljivanje

Natrijum perkarbonat je sredstvo za beljenje koje oksiduje i uklanja, na primer, mrlje kafe, čaja i soka.

Sredstva za omekšavanje vode

Sprečiti kamenac na vešu. To je važno zato što bi kamenac izazvao sivljenje veša.

Omekšivači veša

se dodaju vešu u poslednjem ciklusu ispiranja kako bi se omekšala odeća i smanjio elektrostatičkio punjenje. Mnogi proizvodi sadrže parfeme kako bi dodali miris odeći i posteljini. Omekšivači čine odeću mekšom i stoga prijatnijom za nošenje pogotovo osobama sa osetljivom kožom ili deci. Ali potreban je pažljiv izbor proizvoda.