Persil Persil-Premium

Pitanja i Odgovori

Doziranje

Šta znače simboli na skali za doziranje? Šta je skala za doziranje?

Tabela za doziranje, koja se nalazi na poleđini Persil proizvoda, pomoći će vam da odredite neophodnu dozu koja je potrebna za pranje vašeg veša.

Količina doze zavisi od stepena zaprljanosti veša (prikazan u kolonama) i regionalne tvrdoće vode (prikazana u redovima).

Kako da znam šta je prava doza?

Svako pakovanje Persil-a ima specifičnu preporuku za doziranje. Optimalna količina deterdženta zavisi od količine veša u mašini, stepena zaprljanosti i tvrdoće vode. Ako pretpranje ima smisla u slučaju izuzetno zaprljanog veša, izabrati najmanju preporučenu dozu.

Samo ako pravilno dozirate deterdžent možete da pomognete u očuvanju životne sredine, da uštedite novac i da obezbedite optimalnu negu za vaš veš i dobro ispiranje deterdženta.

Ko može da me obavesti o tvrdoći vode u mom kraju?

Ako ne znate kolika je tvrdoća vode u vašem mestu, možete da se obratite kompaniji koja je zadužena za snabdevanje vodom za vaše područje. Naš savet: Možete pronaći relevantne kontakt informacije na računu za vodu ili na internetu.

Šta znači tvrdoća vode?

Tvrdoća vode vam govori o količini rastvorenog kreča u litru vode, mereno u milimolima kalcijum karbonata (CaCO3). U Nemačkoj na primer tvrdoća vode se obično meri u nemačkim stepenima (1º dH odgovara oko 0,19 milimola CaCO3 po litru vode).

Važno je odrediti optimalnu količinu deterdženta koju treba da dozirate prema uputstvu na pakovanju.

Šta stepen zaprljanosti u tabeli za doziranje može da znači?

Lagano zaprljano:
Nema vidljive prljavštine ili mrlja*. Miris tela može da se detektuje na nekim odevnim predmetima.

Primeri: Lagana letnja i sportska odeća (nošena samo nekoliko sati), majice, košulje, bluze (nošene do 1 dan), posteljina i peškiri za goste (korišćeni 1 dan).

Normalno zaprljana:
Vidljiva prljavština i/ili nekoliko svetlih mrlja*.

Primeri: Majice, košulje, bluze (natopljene znojem ili nošene nekoliko puta), donji veš (nošen 1 dan), peškiri, posteljina (korišćena do 1 nedelje), zavese bez mrlja od nikotina (korišćene do 6 meseci)

Veoma zaprljano:
Jasno vidljiva prljavština ili mrlja*.

Primeri: Kuhinjske krpe i kuhinjski peškiri za ruke, platnene salvete, bebi portikle, dečja odeća i oprema za fudbal (umrljana travom i prljavštinom), oprema za tenis (obojena glinom), radna odeća (kao što je odeća radnika koji su u dodiru sa metalima, pekara i mesara, koja može da se pere kod kuće)

Izuzetno zaprljano:
Skorele prljavštine i/ili mrlje*, jasno vidljive i eventualno stare, odeća jakog mirisa.

Primeri: prethodno navedena prljavština na stolnjacima, platnenim salvetama, kuhinjskim krpama i kuhinjskim peškirima za ruke, krpama za čišćenje, dečijoj, sportskoj i fudbalskoj odeći (jako zaprljana blatom, zemljom i travom), radna odeća.

* Tipične mrlje koje mogu da se uklone: Čaj, kafa, crno vino, voće, povrće

Zašto preporučena doza zavisi od tvrdoće vode?

Veš koji se pere sa premalo deterdženta za lokalnu tvrdoću vode ne samo da će razviti sivkastu boju tokom vremena, već će izgubiti i druge posebne kvalitete:

  • Postepeno će postajati grublji
  • S vremenom će početi neprijatno da miriše
  • Zbog nagomilavanja kamenca postaće teži i manje upijajući.
  • Brzo će biti uništen

Zato, ako je za vas važno da vaša mašina i tkanine traju, morate da koristite dovoljno deterdženta. “Manje” u ovom slučaju nije “više” i može da postane veoma skupo. Komponenta za omekšavanje vode u Persil-u (kao i u drugim Henkel-ovim deterdžentima) radi na sprečavanju gore navedenih negativnih posledica. Potrebna količina deterdženta može lako da se vidi u tabeli za doziranje na ambalaži proizvoda. Ako ne znate kolika je tvrdoća vode, možete da se obratite kompaniji koja je zadužena za snabdevanje vodom za vaše područje.

Da li je pametno da se blago zaprljan veš i veoma zaprljan veš peru zajedno?

Blago zaprljan veš i veoma zaprljan veš ne treba da se peru zajedno. Za jače zaprljan veš potrebno je više deterdženta i viša temperatura pranja, dok blago zaprljan veš može da se opere malom dozom deterdženta i na temperaturi od samo 20º C.

Zašto dodatni omekšivač vode nije potreban?

Ukoliko se poštuju preporuke za doziranje, omekšivači vode nisu potrebni pored modernih Persil deterdženata.

Svi Persil proizvodi su dizajnirani tako da štite od nagomilavanja kamenca. Dakle, dodatni omekšivač vode više nije potreban.

Kako mogu da pomognem životnoj sredini kada perem veš?

Održivo pranje znači "pravo" pranje! Ovo uključuje pravilno razvrstavanje veša, pravilno tretiranje mrlja, ispravno punjenje veš mašine, pravilno doziranje deterdženta (prema stepenu zaprljanosti i tvrdoći vode) i odabir odgovarajućeg ciklusa veš mašine.

Zašto se preporučuje upotreba omekšivača za rublje?

Omekšivači za veš, kao što je Silan, čine vaš veš ekstra mekanim, čine da on miriše prijatno, smanjuju statički elektricitet i pomažu vam da zaštitite svoju odeću. Veš tretiran sa omekšivačem se brže suši na otvorenom kao i u mašini za sušenje veša, lakše se pegla i prijatniji je za kožu jer tkanina ne grebe.

Kako oprati odeću od teksasa?

Vaša odeća od teksasa će ostati duže lepa i neće dobiti ružne bele linije, ako stavite samo tri odevna predmeta od tekasa u mašinu i okrenete ih na naličje.

Izaberite malu brzinu centrifuge i operite sa Persil Color Gel-om na ciklusu za delikatnu tkaninu. Istresite odevni predmet od teksasa odmah nakon pranja i okačite ga da se suši.

Kako oprati ski odeću?

Najbolje je da perete ski odela i donji veš za skijanje sa Persil Gel-om. U zavisnosti od preporuke o nezi odeće na etiketi izaberite ciklus pranja za delikatnu tkaninu ili jednostavno održavanje i dozirajte deterdžent prema vašoj lokalnoj tvrdoći vode kao prilikom pranja "veoma zaprljanog" veša.

Po čemu se Persil Gel razlikuje od drugih blagih deterdženata za veš u boji?

Obe vrste deterdženata su uglavnom namenjene za obojene tkanine. Persil Color Gel je idealan za normalnu i veoma zaprljanu tkaninu, koja može da se pere na ciklusu za veš u boji sa težinom veša od 4,5 kg ili više. Tvrdokorne masne mrlje mogu da se uklone sa ovim deterdžentom visokih performansi i na niskim temperaturama. Pored toga, moguće je tretirati mrlje direktnim nanošenjem Persil Color gela.

Blagi deterdženti za veš u boji (npr. Perwoll Color) su, s druge strane, posebni deterdženti za osetljive tkanine u boji. Zaštita tkanine i blago čišćenje su prioritet. Iz tog razloga se preporučuje maksimalno opterećenje od 2,5 kg za ciklus za delikatne tkanine i ciklus za jednostavno održavanje.

Da li je pretpranje neophodno?

U slučaju umerene zaprljanosti nije. Međutim, postoje izuzeci kao što su: izuzetno zaprljane tkanine, npr. radna odeća, odeća za sport na otvorenom, baštovanstvo i poljoprivredne radove.

Koji deterdžent mogu da koristim za beli veš, veš u boji, delikatan veš svilu ili vunu?

Beli veš 60° C

Persil Universal
Persil Sensitive Gel

Veš u boji 60° C

Persil Color
Persil Sensitive Gel

Delikatan veš 40° C

Persil Sensitive Gel

Svila/Vuna

Persil Sensitive Gel
Perwoll Wool&Silk

Šta da radim ako moj veš pušta boju?

Nove tkanine mogu da puštaju boju. Ako niste sigurni da li nova tkanina ispušta boju, najbolje je da novi odevni predmet perete odvojeno na maksimalnoj temperaturi od 40ºC. Tkanine u boji treba razvrstati na svetle i tamne boje koje se peru odvojeno, tj. preporuka je da se odeća sličnih boja pere zajedno.

Mrlje

Šta da radim sa mrljama od kreme za kožu?

Poprskajte mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja, a zatim isperite odeću sa Persil Color Gel-om.

Izaberite dozu za "veoma zaprljan" veš u skladu sa lokalnom tvrdoćom vode i podesite najvišu moguću temperaturu pranja kao što je navedeno na etiketi za negu. Ako je mrlja stara i ako je prethodno tretirana drugim proizvodima, možda će biti potrebno da ponovite postupak dva puta.

Šta da radim sa mrljama od kreme za sunčanje?

Mrlje od kreme za sunčanje leti mogu da budu jedne od tvrdokornih vrsta mrlja. Što je veći SPF kreme, to je teže ukloniti mrlju. Ako prljav veš ostane u korpi za veš duže vreme, to dodatno otežava uklanjanje mrlja. U nekim posebno teškim slučajevima mrlje ponekad ne mogu u potpunosti da se uklone.

Saveti za uklanjanje mrlja:
Poprskajte mrlje sprejom za uklanjanje mrlja (koristite sprej protiv fleka na bazi benzena) sve dok tkanina ne bude skroz natopljena.

Zatim operite sa Persil gelom ili praškom. Koristite najvišu moguću temperaturu pranja kao što je navedeno na etiketi za negu i dozu deterdženata za veš sa "tvrdokornim mrljama".

Međutim, ponekad mrlje ne nestaju posle prvog pranja. U tom slučaju, ponovite prethodno opisane korake ili ostavite odeću da se potopi preko noći. U slučaju osetljivih pastelnih boja, neophodno je da odlučite da li je važnije ukloniti mrlju ili očuvati boju odeće. Ako su tkanine pastelnih boja oprane deterdžentom koji sadrži agens za izbeljivanje, njihova boja može izbledeti.

Šta mogu da uradim ako se tamne mrlje kao oblak pojave na vešu posle pranja?

Takve mrlje često uzrokuju tzv. polikvati, koji se mogu naći u brojnim proizvodima za negu kose, između ostalih. Oni mogu da se nagomilaju na površini tkanine i da snažno prionu za vlakna. Ovaj efekat im dozvoljava da se prikače za prljavštinu koja se ispusti tokom pranja.

Ako je doza deterdženta premala, ove mrlje će biti jasno vidljive, jer će se čestice prašine sakupiti na tim mestima. Zbog gore opisanih svojstava polikvata, takve mrlje je veoma teško pa čak i nemoguće ukloniti.

Pokušajte sledeće:
U svakom slučaju, potopite odeću u penu tokom nekoliko sati. U zavisnosti od boje tkanine, možete koristiti neki od Persil gelova (Persil Universal ili Persil Color gel), i izaberite dozu za "jako zaprljan" veš i kombinujte ga sa velikom dozom izbeljivača. Na kraju, operite tekstil u mašini sa velikom dozom gore pomenutih proizvoda (obratiti pažnju na tvrdoću vode) na najvišoj mogućoj temperaturi kao što je navedeno na etiketi za negu.

Kako da uklonim tvrdokornu mrlju sa svoje tkanine?

Ako tvrdokorne mrlje ne mogu da se uklone prilikom prvog pranja, najbolje je da ih prethodno tretirate pre sledećeg pranja, a zatim dodajte veću dozu deterdženta.

Alternativno, možete da potopite odeću u rastvoru deterdženta preko noći ili da izaberete ciklus za potapanje na veš mašini.

Šta mogu da uradim sa žutim mrljama koje ne nestaju posle prvog pranja?

Ove mrlje često sadrže pigmente, na primer, od kafe, čaja, voća, povrća, začina, sosova, itd. koje nisu uklonjene u potpunosti prilikom prvog pranja. Ove tvrdokorne žute do narandžaste mrlje ostanu u tkanini nakon ciklusa pranja ako je doza deterdženta bila nedovoljna.

Takođe, može se desiti da mrlje više nisu vidljive posle pranja. One mogu da se vrate u prvobitno stanje posle izvesnog vremena, zbog uticaja kiseonika u vazduhu, dok se materijali čuvaju u platnenom ormanu.

Da biste uklonili posebno tamne ili stare fleke, obično je potrebno potopiti odeću preko noći u penu koja sadrži agens za izbeljivanje.

Osetljiva koža

Šta je važno prilikom izbora deterdženta za osetljivu kožu?

Prilikom izbora deterdženta za osetljivu kožu, neophodno je da se uverite da je deterdžent izuzetno prijatan za kožu. Iz tog razloga, Persil Sensitive je testiran kao proizvod pogodan za kožu sklonu alergijama od strane Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF).

Da li efikasno pranje belog veša može da se postigne sa deterdžentima iz asortimana za osetljivu kožu?

Da, čak i deterdženti prijatni za kožu kao što je Persil Sensitive će vam pružiti čisto beli veš kao rezultat pranja.

Da li osobe koje pate od alergija mogu da koriste samo deterdžente bez mirisa?

Ne, mnoge osobe koji pate od alergija mogu da koriste deterdžente sa mirisom koje ljudi sa kožnim alergijama mogu da tolerišu. Osobe koje pate od alergija i koje ne mogu da tolerišu ove deterdžente, treba da izaberu proizvode koji ne sadrže nikakve mirise.

Osim toga, u skladu sa direktivama EU, određeni mirisi koji se češće povezuju sa alergijama su navedeni na nalepnici na zadnjoj strani deterdženta. Ovo pomaže potrošačima koji su svesni da imaju alergiju na ove supstance da izaberu pravi proizvod.

Da li osobe koje pate od alergija mogu da koriste samo deterdžente koji ne sadrže konzervanse?

To nije slučaj. Želimo da objasnimo zašto naš tečni deterdžent sadrži konzervanse. Dok čvrsti deterdženti i sredstva za čišćenje ne mogu da sadrže nikakve konzervanse zbog hemijskog sastava, u tečnim deterdžentima i sredstvima za čišćenje dodatni konzervans može biti neophodan da bi se garantovala stabilnost proizvoda. Iz tog razloga, dodajemo konzervanse Persil Sensitive Gel-u za zaštitu proizvoda i potrošača od mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice i buđ.

Persil Sensitive je sertifikovan kao deteržent pogodan za kožu sklonu alergijama od strane Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF). Što se tiče upotrebe konzervansa metilsotiazolinona ECARF-ov pečat znači da je korišćena samo minimalna doza ispod praga vrednosti iznosa koji uzrokuje neželjene reakcije. Štaviše, ECARF je izvršio ispitivanja kako bi se osiguralo da su konzervansi potpuno isprani kada se veš pere u mašini. Ovaj test je podrazumevao normalno opterećenje unutar bubnja veš mašine i korišćenje deterdženta u preporučenim dozama.

Na taj način, opran veš ne može da izazove alergijske reakcije.

Oba konzervansa koja se koriste u Persil Sensitive Gel-u su navedena na nalepnici na zadnjoj strani proizvoda, u skladu sa direktivama EU. Pomenuti konzervansi moraju da budu navedeni, bez obzira na njihove koncentracije u proizvodu. Ovo pomaže potrošačima koji su svesni da imaju alergiju na ove supstance da izaberu pravi proizvod.

Da li je dodatna zaštita od nagomilavanja kamenca potrebna sa Persil Sensitive-om?

Ne, kao i sa svim ostalim Persil proizvodima, Persil Sensitive već sadrži zaštitu od nagomilavanja kamenca i za meku i za tvrdu vodu.

Da li je moguće prati veš na niskim temperaturama i uštedeti energiju sa Persil Sensitive-om?

Da, Persil Sensitive funkcioniše i na temperaturi od 20ºC.

Da li osobe koje pate od alergija treba da koriste manje deterdženta nego što se preporučuje na pakovanju Persil Sensitive-a?

Ne, Persil Sensitive uvek treba da se dozira prema tvrdoći vode i stepenu zaprljanosti veša.

Da li odeća u boji takođe može da se pere sa Persil Sensitive-om?

Za odeću u boji preporučujemo Persil Sensitive Gel.

Da li je Persil Sensitive dostupan za kupovinu samo u ograničenom broju prodajnih mesta?

Ne, Persil Sensitive možete kupiti u velikom broju prodajnih objekata kao što su hipermarketi, supermarketi i drogerije.

Koji deterdžent treba da koriste osobe sa osetljivom kožom, alergijama ili neurodermatitisom?

Ovo se razlikuje od osobe do osobe i nemoguće je dati opšti odgovor. Potrošači mogu da saznaju o sastojcima sa nalepnice na zadnjoj strani pakovanja proizvoda, na primer, koje mirise ili konzervanse  sadrži deterdžent. Ovo pomaže potrošačima koji su svesni da imaju alergiju na ove supstance da izaberu pravi proizvod.

Persil Sensitive je testiran kao proizvod prijatan za kožu i pogodan za kožu sklonu alergijama od strane Evropskog centra za istraživanje alergija (ECARF). Persil Sensitive prašak i gel sadrže specijalno razvijene mirise pogodne za kožu sklonu alergijama i ne sadrže kolorante.

Kako prati dečiju odeću ili odeću za bebe?

Pažljivo razvrstajte veš na beli veš, veš svetlih boja i veš tamnih boja. Odvojeno perite beli veš. Operite veš na programu sa visokom temperaturom/ciklusu za veš u boji sa Persil Sensitive gelom. Obratite pažnju na stepen zaprljanosti veša prilikom doziranja deterdženta.

Za koje vrste veša su pogodni proizvodi Persil Sensitive?

Persil Sensitive gel je specijalno dizajniran za pranje veša koji pušta boju i delikatne tkanine.

Koji materijali su idealni za osetljivu kožu?

Odeća koja dolazi u dodir sa osetljivom kožom bi trebalo da bude od čistog, netretiranog pamuka ili svile koji su pretrpeli najmanji mogući tretman bojom. Vuna i sintetička vlakna mogu da izazovu iritaciju kože i zato nisu preporučljivi.

Da li odeću za bebe treba oprati pre prvog nošenja?

Da, odeću za bebe treba oprati na najvišoj mogućoj temperaturi pre prvog nošenja radi uklanjanja hemikalija i štetnih materija koje tkanina može da sadrži.

Da li je neophodno zasebno prati odeću za bebe?

Ne, odeća za bebe može jednostavno da se doda u normalan veš i pere na najvišoj temperaturi preporučenoj na etiketi.

Da li može da se koristi omekšivač prilikom pranja odeće za bebe?

Da. Omekšivači površinu tkanine čine glatkom i ne samo da omekšavaju tkaninu nego i sprečavaju iritaciju kože. Omekšivači iz sensitive linija, kao što je Silan Sensitive, su posebno pogodni za bebe i osobe koje pate od alergija.