Skip to Content

Razvrstavanje i prethodna priprema veša

Kako ne bi došlo do oštećivanja tkanina i puštanja boja sa jednog odevnog predmeta na drugi, neophodno je odraditi dobru pripremu razvrstavanja veša.

Kako pravilno razvrstati i prethodno pripremiti vaš veš

Vrsta tkanine: nemojte zajedno prati nežne tkanine (npr. vunu ili svilu) sa otpornijim tkaninama (npr. peškirima).

Temperatura pranja: preporučljivo je obratiti pažnju na oznake na etiketi odevnog predmeta. Reći će vam na kojoj temperaturi možete prati tkaninu.

Nivo prljavštine: ne perite jako prljav veš (tvrdokorne mrlje) zajedno sa blago prljavim tkaninama (npr. samo od znoja).

Intenzitet boje (samo za veš u boji): naročito mogu izbledeti crveni i crni odevni predmeti i zato ih treba prati zajedno sa sličnim bojama. Obratite pažnju na savete na etiketama odevnih predmeta.

Prethodno pripremanje veša: jako prljave tkanine treba odmah oprati. Nove mrlje je mnogo lakše ukloniti nego prljavštinu koja se osuši. Mrlje se mogu prethodno obraditi Persil Regular Gelom ili Persil Color Gelom. Jednostavno nanesite malu količinu gela na mrlju, lagano je utrljajte dozerom i ostavite da deluje maksimalno 10 minuta, a zatim perite kao i obično.

Predtretman veša:

Veoma zaprljanu tkaninu bi trebalo oprati odmah. Sveže mrlje je dosta lakše ukloniti od osušenih. Mrljama se može uraditi predtretman sa Persil Universal gelom ili Persil Color gelom. Jednostavno nanesite malo gela na fleku i ostavite da deluje maksimalno 10 minuta.