Skip to Content

FAQ

Najčešća pitanja koja se tiču pravilnog doziranja, načina tretiranja različitih mrlja, osetljivosti kože i oznaka na Persil proizvodima možete pronaći ovde.

Šta znače oznake na uputstvu za doziranje? Šta je matrica za doziranje?

Pomoću tabele za doziranje na svakoj ambalaži Persila može se jednostavno videti potrebna količina doze za odevne predmeta koje treba oprati.

Količina doze zavisi od stepena zaprljanosti veša (prikazan u kolonama) i tvrdoća vode u određenoj regiji (prikazana u redovima). Preporuke doziranja za sve Persil proizvode su bazirane na teretu od 4,5 kg.

Kako da znam koja je prava doza?

Svako pakovanje Persila ima specifičnu preporuku za doziranje. Optimalna količina deterdženta zavisi od količine veša u mašini, stepenu zaprljanosti i tvrdoći vode. Ako pretpranje ima smisla u slučaju izuzetno teškog zaprljanja, odaberite najmanju preporučenu dozu.

Samo pravilnim doziranjem deterdženta možete pomoći u brizi za životnu sredinu, štedeti novac i izbeći nakupljanje u veš mašini i na tkanini.

Ko me može informisati o tvrdoći vode u mom području?

Ako ne znate tvrdoću vode u svom području, možete pitati vašu kompaniju za vodosnabdevanje. Naš savet: možete pronaći kontakt podatke vaše kompanije za za vodosnabdevanje na računu za vodu ili na Internetu.

Gde mogu da dobijem čašicu za doziranje?

Možete besplatno naručiti čašicu za doziranje popunjavanjem sledećeg obrasca: Kliknite ovde.

Šta znači tvrdoća vode?

Tvrdoća vode vam govori o količini rastvorenog kamenca u litri vode, merenoj u milimolima kalcijum karbonata (CaCO3). U Nemačkoj se tvrdoća vode meri u nemačkim stepenima (1º dH odgovara 0,19 milimola kalcijum karbonata po litri vode.)

Ovo je važno kako biste mogli da odredite količinu deterdženta koju trebate doziratu u skladu s uputstvima na ambalaži.

Šta znače stepeni zaprljanosti u tabeli doziranja?

Lako zaprljano:
Nema vidljive prljavštine ili mrlja*. Miris tela se može otkriti u nekim odevnim predmetima. Primeri: lagana letnja i sportska odeća (nošena svega nekoliko sati), majice kratkih rukava, košulje, bluze (nošene do 1 dan), posteljina i peškiri za goste (korišteni 1 dan).

Normalno zaprljano:
Vidljiva prljavština i/ili nekoliko lakih mrlja*. Primeri: majice kratkih rukava, košulje, bluze (natopljene znojem ili nošene nekoliko puta), donji veš (nošen 1 dan), peškiri, posteljina (korišteni do 1 sedmicu), zavese bez mrlja od nikotina (korištene do 6  meseci)

Jako zaprljano:
Jasno vidljiva prljavština i/ili mrlje*. Primeri: peškiri za čaj i kuhinjski peškiri za ruke, platnene salvete, krpice za bebe, dečija i odeća za fudbal (sa mrljama od trave i zemlje), odeća za tenis (sa mrljama od šljake), radna odeća (poput odeće radnika u metaloprerađivačkoj industriji, odeća pekara, mesara koja se može oprati kod kuće)

Izuzetno puno zaprljano:

Dosta ukorenjene prljavštine i/ili mrlja*, jasno vidljive i verovatno stare, odevni predmeti sa jakim mirisima.  

Primer: sva gore pomenuta zaprljanja na pamucnim tkaninama za krpe, salvete i stoljnjake, peškirima za čaj kuhinjskim peškirima i krpama, krpama za čišćenje, portiklicama za bebe,, dečijoj, sportskoj, ili odeći za fudbal (jako zaprljanoj sa blatom, zemljom ili travom), radna odeća.

* Tipične fleke

Uklonjive: ćaj, kafa, crveno vino, voće, povrće
Sadrže proteine/ugljene hidrate: krv, jaja, mleko, skrob
Sadrže mast/ulje: lipide, ulje ili mast za kuvanje, sosove, naftu, vosak
Pigmenti: čađ, zemlja, pesak

Zašto preporučena doza zavisi od tvrdoće vode?

Veš koji se pere sa premalo deterdženta za tvrdoću vode u području ne samo da će vremenom postati sivkast, nego će izgubiti i druge kvalitete:

  • Postepeno će ogrubiti.
  • Počeće neprijatno da miriše.
  • Zbog nakupljanja kamenca će postati teži i manje upijati. 
  • Brzo će se pohabati.

Nažalost, nagomilani teški kamenac se ne može vratiti unazad!  Dakle, ako vam je važno da vaša mašina za veš i tkanine potraju, postarajte se da koristite dovoljno deterdženta. ˝Manje˝ u ovom slučaju nije ˝više˝ i može postati veoma skupo. Komponenta omekšavanja vode u Persilu (kao i drugim Henkelovim deterdžentima) deluje na sprečavanju gorepomenutih negativnih posledica. Potrebna količina deterdženta se lako može videti u tabeli za doziranje na ambalaži proizvoda. Ako ne znate kakva je tvrdoća vode, obratite se lokalnoj komapniji za vodosnabdevanje.

Da li je pametno zajedno prati jako i malo zaprljan veš?

Jako i malo zaprljan veš ne treba zajedno prati. Jako zaprljan veš treba više deterdženta i višu temperaturu pranja, dok malo zaprljan veš može da se pere malom dozom deterdženta i na temperaturi od 20ºC.

Zašto dodatni omekšivač vode nije potreban?

Ako se poštuju preporuke za doziranje, omekšivači vode nisu neophodni uz moderne Persil deterdžente. 

Svi Persil proizvodi su dizajnirani da zaštite od nakupljanja kamenca. Stoga dodatni omekšivač vode više nije potreban.

Zašto se preporučuje upotreba omekšivača za rublje?

Održivo pranje znači ˝ispravno˝ pranje! Ovo uključuje pravilno razvrstavanje veša, pravilno tretiranje mrlja, pravilno punjenje mašine za veš, pravilnu dozu deterdženta (prema stepenu zaprljanosti i tvrdoći vode) i odabir pravilnog programa pranja.

Zašto ima smisla koristiti omekšivač tkanine?

Omekšivači tkanine poput Silana čine vaš veš posebno mekanim, čine da da dobro miriše, smanjuju elektricitet i pomažu da se zaštiti vaša odeća. Veš za koji je korišten  omekšivač tkanine se brže suši na žici, kao i u sušilici, lakše ga je peglati i prijatniji je koži pošto tkanina ne žulja toliko.

Koliko će deterdžent trajati?

Proizvodi za pranje veša i čišćenje nemaju rok trajanja, za razliku od proizvoda kao što je hrana kod kojih je to zakonski uslov. Naši proizvodi za pranje i čišćenje mogu trajati mnogo godina ako se čuvaju na hladnom i suvom mestu. Međutim, tečni proizvodi za pranje i čišćenje se ne bi trebali čuvati na vrlo niskim temepraturama, tj. ne bi se trebali izlagati mrazu. 

Proizvodni kod naših proizvoda vama kao potrošaču neće dati nikakve informacije o starosti proizvoda jer je to šifrovani kod. Možete znati da li je deterdženti dalje upotrebljiv po izgledu, mirisu i konzistenciji. Na primer, ako je deterdžent u prahu u kutiji samo jedna tvrda kvrga, apsorbovao je puno vlage iz okolnog vazduha. Ne može se više pravilno dozirati ili rastvarati u vodi, pa se tako ne sme koristiti. 

Ako stariji deterdžent opisan gore i dalje ˝izgleda normalno˝ i može se dozirati i jednostavo rastvarati, nemojte se ustručavati da ga upotrebite. Međutim, preporučujemo da odaberete dozu za jako zaprljan veš pošto se performanse određenih sastojaka, kao što su sredstva za izbeljivanje i enzimi, mogu vremenom pogoršati. Ako izgled i konzistencija proizvoda nisu ispravni, molimo da ih shodno tome odložite.

Kako perem farmerke?

Vaše farmerke će duže ostati lepe i neće se pojaviti neprijatne bele pruge (blede) ako stavite samo tri para farmerki u veš mašinu odjednom i postarate se da su prevrnute.

Izaberite malu brzinu centrifuge i operite sa Persil Color Gelom u programu za osetljiv veš. Protresite farmerke odmah nakon pranja i okačite da se osuše.

Kako perem skijašku odeću?

Najbolje je oprati skijaška odela i podveš sa Persil Color Gelom. Zavisno od preporuke na etiketi za negu odeće, odaberite program za nežan veš ili program za lako rukovanje i dozirajte deterdžent u skladu s tvrdoćom vaše vode kao kada perete ˝izuzetno zaprljan veš˝.

Po čemu se Persil Color Gel razlikuje od drugih deterdženata za odeću blage boje?

Obe vrste deterdženta su uglavnom dizajnirane za obojene tkanine. Persil Color Gel je idealan za normalne do jako zaprljane tkanine, koje se mogu prati u programu za pranje u boji uz težinu od 4,5 kg ili više. Tvrdokorne masne mrlje se mogu ukloniti sa ovim deterdžentom visokih performansi čak i pri niskoj temperaturi. Štaviše, mrlje se takođe mogu prethodno obraditi.

Blagi deterdženti za veš u boji (npr. Perwoll Color) su, s druge strane posebni deterdženti za osetljive tkanine u boji. Nega tkanina i blago čišćenje su prioritet. Iz tog razloga se preporučuje maksimalno opterećenje od 2,5 kilograma za osjetljive cikluse pranja i njege. Ako osjetljive tkanine koje zahtevaju pranje blagim deterdžentima imaju jake mrlje, preporučujemo da se tkanina prethodno tretira sa Sil višenamenskim gelom za uklanjanje mrlja ili da ga dodate deterdžentu.

Da li je pretpranje neophodno?

Ne uobičajeno. Izuzeci: izuzetno jako zaprljane tkanine, npr. radne, za sport na otvorenom, odeća za rad u bašti i za bavljenje poljoprivredom.

Koji deterdžent mogu da upotrebim za beli, obojeni i osetljivi veš, te svilu i vunu?

Beli veš 60°C

Persil Universal
Persil Sensitive Gel

Obojeni veš 60°C

Persil Color
Persil Sensitive Gel

Osetljivi 40°C

Persil Sensitive Gel
Perwoll Silk/Wool
Perwoll Classic

Kako perem zavese?

Perite zavese sa deterdžentom za zavese sa formulom za zaštitu od sivila, po programu za  pranje osetljive odeće. Molimo vas da imate na umu sledeće: obratite pažnju na preporuku proizvođača sa etikete o nezi, odaberite dozu ovisno o stepenu zaprljanosti i tvrdoći vode, stavite zavese u mašinu do maksimalne težine od 2,5 kg i centrifugirajte na blagoj centrifugi kako bi se uklonila vlaga.

Ne ostavljajte oprane zavese u korpi za veš dugo vremena - to sprečava nepotrebno gužvanje. Za zavese u boji preporučujemo Perwoll Color. Ovo će omogućiti da očuvate intenzitet pastelnih i jarkih boja čak i nakon brojnih pranja. 

Povrh toga:

Malo omekšivača tkanine kao što je Silan Sensitive sa mirisom badema koji se koristi kod zadnjeg ispiranja ne samo da će obezbediti prijatan miris vašim zavesama, nego će i sprečiti da vlakna ponovo pokupe prljavštinu prerano zahvaljujući njegovom antistatičkom efektu.

Šta da radim ako boja na vešu izbledi?

Šta da radim sa mrljama od kreme za sunčanje?

Mrlje od kreme za sunčanje u letnjim mesecima mogu biti jedna od najtvrdokornijih vrsta mrlja. Što je veći SPF faktor kreme, teže je ukloniti mrlju. Ako prljavi tekstil duže ostane u korpi za veš to otežava pranje mrlja.U slučajevima posebno  tvrdokornih mrlja se mrlja ponekad ne može u potpunosti ukloniti.

Saveti za uklanjanje mrlja:

Naprskajte sprej za uklanjanje fleka (koristite sprej baziran na benzenu) dok fleka ne bude natopljena.

Nakon toga, operite sa npr. Persil Universal deterdžentom , dodajući sredstvo za skidanje fleka. Koristite najvišu moguću temperaturu za dati odevni predmet (naglašeno na etiketi) i dozu za puno zaprljan veš.

Međutim, nekada se fleka ne skine odmah nakon prvog pranja. U ovom slučaju, ponovite proces ili ostavite veš potopljen tokom noći.

Šta mogu da uradim ako se tamne mrlje kao oblak pojave na vešu posle pranja?

Takve mrlje često uzrokuju tzv. polikvati, koji se mogu naći u brojnim proizvodima za negu kose, između ostalih. Oni mogu da se nagomilaju na površini tkanine i da snažno prionu za vlakna. Ovaj efekat im dozvoljava da se prikače za prljavštinu koja se ispusti tokom pranja.

Ako je doza deterdženta premala, ove mrlje će biti jasno vidljive, jer će se čestice prašine sakupiti na tim mestima. Zbog gore opisanih svojstava polikvata, takve mrlje je veoma teško pa čak i nemoguće ukloniti.

Pokušajte sledeće:
U svakom slučaju, potopite odeću u penu tokom nekoliko sati. U zavisnosti od boje tkanine, možete koristiti neki od Persil gelova (Persil Universal ili Persil Color gel), i izaberite dozu za "jako zaprljan" veš i kombinujte ga sa velikom dozom izbeljivača. Na kraju, operite tekstil u mašini sa velikom dozom gore pomenutih proizvoda (obratiti pažnju na tvrdoću vode) na najvišoj mogućoj temperaturi kao što je navedeno na etiketi za negu.

Šta mogu učiniti ako se nakon pranja na vešu pojave tamne mrlje u obliku oblaka?

Ovakve mrlje često nastaju takozvanim polikvatima koji se, između ostalog, mogu naći u brojnim proizvodima za kosu. Mogu se nakupiti na površini tkanine i snažno prionuti za vlakna. Ovaj efekat im omogućava da se vežu za prljavštinu koja se otpušta tokom ciklusa pranja.

Ako je doza deterdženta preniska, ove mrlje će biti jasno vidljive jer će se na tim mestima skupiti čestice prljavštine. Zbog svojstava gore opisanih polikvata, takve mrlje je vrlo teško ukloniti, ako je uopšte to moguće. 

Isprobajte sledeće:

Kako mogu ukloniti smeđe mrlje koje ostavlja polen ili biljni sok, a koje su vidljive tek nakon pranja?

Boja ovih mrlja može se vremenom menjati zbog uticaja kiseonika u vazduhu ili nakon nedovoljnog pranja. Ono što je ranije bila jedva vidljiva mrlja, tada ima smeđe nijanse.

Kako da uklonim tvrdokornu mrlju sa tkanina?

Ako se tvrdokornee mrlje ne mogu ukloniti pri prvom pranju, najbolje ih je prethodno obraditi pre sledećeg pranja, a zatim dodati veću dozu deterdženta.

Šta mogu učiniti sa žutim mrljama koje se ne odstranjuju pri prvom pranju?

Te mrlje često sadrže pigmente, na primer, od kafe, čaja, voća, povrća, začina, umaka, itd., koji se pri prvom pranju ne uklanjaju u potpunosti. Ove teške mrlje od žute do narančaste boje ostaju u tkanini nakon ciklusa pranja ako je doza deterdženta bila preniska.

Takođe može biti slučaj da mrlje više nisu vidljive nakon pranja. Mogu se nakon nekog vremena vratiti u prvobitno stanje, npr. zbog uticaja kiseonika u vazduhu, dok se tkanine čuvaju u ormanu za posteljinu na primer. Pigmenti iz ovih vrsta mrlja se mogu ukloniti sa Persil Universal deterdžentom  (doziranje za jako zaprljan veš) zajedno sa nekim skidačem fleka, pod uslovom da to omogućava etiketa za negu ili boja odeće.

Da biste uklonile posebno tamne ili stare mrlje, obično je neophodno da se odeća preko noći namoči u sapunici koja sadrži sredstvo za izbeljivanje. Savetnik za mrlje od Persila vam može dati više detalja.

Još saveta? Pogledajte naš savetnik za mrlje od Persila ovde!

Šta je važno u deterdžentu za osetljivu kožu?

U slučaju deterdženata za osetljivu kožu, ključno je obezbediti da deterdžent izuzetno prija koži. Iz tog razloga, Persil Sensitive je testiran od strane ECARF-a, Evropskog centra za istraživanje o alergija, kao proizvod koji prija koži i ne izaziva alergije. I naši gelovi  sadrže posebno razvijene mirise koji neguju kožu i ne sadrže boje.

Može li se belo pranje postići deterdžentima koji su u kategoriji osetljivih?

Da, čak i deterdženti prilagođeni koži poput Persil Sensitive daju vam čisto belo pranje.

Mogu li osobe koje pate od alergije koristiti samo deterdžente bez mirisa?

Ne, mnogi oboljeli od alergije mogu koristiti i mirisne deterdžente, koje mogu podneti osobe koje imaju kožne alergije. Pacijenti s alergijom, koji ne podnose ove deterdžente, trebali bi odabrati proizvode koji ne sadrže mirise.

Nadalje, u skladu s direktivama EU, određeni mirisi koji su češće povezani s alergijama navedeni su na etiketi na poleđini deterdženta. To pomaže potrošačima s poznatim alergijama na te elemente da odaberu pravi proizvod.

Mogu li osobe koje pate od alergije koristiti samo deterdžente koji ne sadrže konzervanse?

To nije slučaj. Želimo objasniti zašto naš tečni deterdžent sadrži konzervanse. Iako čvrsto derdženti i proizvodi za čišćenje poput Persil Sensitive praska ne mogu sadržavati konzervanse zbog svog hemijskog sastava, u tečnim deterdžentima i sredstvima za čišćenje može biti potreban dodatak konzervansa koji garantuje stabilnost proizvoda. Iz tog razloga, u Persil Sensitive Gel dodamo konzervanse za zaštitu proizvoda, a i potrošača od mikroorganizama poput bakterija, kvasca i buđi.  

Persil Sensitive je deterdžent sertifikovan za alergiju od strane ECARF-a, Europskog fonda za istraživanje alergija. Što se tiče upotrebe konzervansa metilisotiazolina, ECARF pečat znači da se koristi samo vrlo mala doza, ispod granične vrednosti količine koja izaziva neželjene reakcije. Saznajte više na web stranici ECARF. Nadalje, ECARF je obavio ispitivanja kako bi obezbedio da se konzervansi u potpunosti isperu prilikom pranja veša. Ovaj test je uključivao normalno opterećenje unutar bubnja mašine za pranje veša i upotrebu deterdženta u preporučenoj dozi: https://ecarf-siegel.org/en/criteria/detergents/. Stoga se alergijske reakcije ne mogu pokrenuti opranim rubljem.

Oba konzervansa koja se koriste u Persil Sensitive Gelu navedena su na nalepnici na poleđini proizvoda, u skladu s direktivama EU. Navedeni konzervansi moraju biti navedeni bez obzira na njihovu koncentraciju u proizvodu. To pomaže potrošačima s poznatim alergijama na te tvari da odaberu pravi proizvod.

Da li je uz Persil potrebna dodatna zaštita od nakupljanja kamenca?

Ne, kao i kod svih Persil proizvoda, Persil Sensitive već sadrži zaštitu protiv nakupljanja kamenca za meku i tvrdu vodu.

Da li je moguće oprati na niskim temperaturama i uštedeti energiju pomoću Persil Sensitive?

Da, Persil Sensitive deluje na temperaturama nižim od 20°C.

Da li oboleli od alergije trebaju koristiti manje deterdženta od preporučenog na pakovanju Persil Sensitive?

Ne, Persil Sensitive treba uvek dozirati prema tvrdoći vode i stepenu zaprljanosti veša.

Može li se i odeća u boji oprati sa Persil Sensitive?

Za odeću u boji preporučujemo Persil Sensitive Gel.

Da li je Persil Sensitive dostupan samo za prodaju na ograničenim prodajnim mestima?

Ne, Persil Sensitive je dostupan za kupovinu na brojnim prodajnim mestima kao što su trgovine prehrambenih proizvoda, apoteke i supermarketi.

Koji deterdžent treba da koriste osobe sa osetljivom kožom, alergijama ili neurodermatitisom?

To se razlikuje od osobe do osobe i nemoguće je dati uopšten odgovor. Potrošači mogu, na primer, saznati o sastojcima s etikete na poleđini ambalaže proizvoda koje mirise ili konzervanse sadrži deterdžent. To pomaže potrošačima s poznatim alergijama na te tvari da odaberu pravi proizvod.

Persil Sensitive testirao je ECARF, Evropski centar za istraživanje alergija, kao proizvod koji prija koži i osobama koji su skloni alergijama. I naš deterdžent  sadrži posebno razvijene mirise prilagođene osobama sa alergijama i ne sadrže boje.

Kako mogu oprati odeću za bebe ili decu?

Razvrstajte veš na beli, svetli i tamno obojeni. Operite beli veš odvojeno. Operite veš na ciklusu za pranje pri vreloj temperaturi /obojeno sa Persil Sensitive praškom ili Persil Sensitive gelom. Obratite pažnju na stepen zaprljanosti rublja tokom doziranja deterdženta.

Za koje su vrste veša pogodni različiti proizvodi Persil Sensitive?

Persil Sensitive Gel je posebno dizajniran za veš sa nepostojanom bojom i osetljiv veš.

Koji su materijali idealni za osetljivu kožu?

Odeća koja dođe u dodir sa osetljivom kožom treba biti napravljena od čistog neobrađenog pamuka ili svile koja je imala što je manje moguće boje. Vuna i sintetička vlakna mogu nadražiti kožu i zbog toga  nisu preporučljivi.

Treba li dečju odeću oprati pre prvog nošenja?

Da, odeću za bebe treba oprati na najvišoj mogućoj temperaturi pre prvog nošenja kako biste uklonili sve hemikalije i štetne tvari koje tkanina može da sadrži.

Da li se dečja odeća mora prati odvojeno?

Ne, odeću za bebe možete jednostavno dodati uz svoj uobičajeni veš i oprati na najvišoj temperaturi preporučenoj na etiketi.

Šta da radim kod posebno živih mrlja od voća i povrća poput šargarepe i spanaća?

Operite belu i obojenu dečju odeću s Persil Sensitive (odaberite dozu za "jako zaprljano" veš u skladu s tvrdoćom vode) i dodajte deterdžentu 100 mL Sil višenamenske soli za uklanjanje mrlja. Operite dečju odeću u boji Persil Sensitive gelom. Prethodno tretirajte mrlje sa Sil višenamenskim gelom za uklanjanje mrlja (ostavite da deluje najviše 10 minuta), a zatim dodajte 90 mL deterdžentu. Uvijek odaberite najvišu moguću temperaturu pranja.

Da li se dečja odeća mora prati odvojeno?

Da. Omekšivači tkanine čine površinu tkanine glatkijom, i ne samo da je čine  mekšom, već pomažu u sprečavanju iritacija na koži.

Gde mogu videti sastav Persil Sensitive?

Ostaju li tragovi deterdženta u vešu što može izazvati alergijske reakcije?

Da bismo odgovorili na ovo pitanje, želimo skrenuti vašu pažnju na javni izvor informacija: nemačku web stranicu „Forum Waschen“, inicijativu koju podržavaju stručnjaci iz lokalnih vlasti, vladinih ministarstava, istraživačkih institucija, sindikata, proizvođači deterdženata i sredstava za čišćenje, proizvođači  kućanskih aparata, crkve, ekološke organizacije, sveučilišta i udruženja potrošača. U brošuri "Wäschepflege im Allergikerhaushalt" (Pranje veša u domaćinstvu obolelih od alergija), koja je dostupna za preuzimanje na nemačkom jeziku putem linka https://www.forum-waschen.de/files/content/Materialien/Faltblaetter,%20Broschueren/2019_Waeschepflege_Allergiker.pdf, oni navode da: „Ako se koristi prema uputima, to jest, ako se koristi ispravna doza deterdženta, rizik iritacija na koži i alergijske reakcije izazvane kontaktom sa potrošačevom kožom izuzetno je izuzetno nizak. Tragovi deterdženta na vešu, koji mogu ostati i nakon pranja odjeće prema uputama, prema trenutnim znanstvenim saznanjima neće izazvati iritaciju kože niti alergijske reakcije. Nekoliko studija  je pokazalo da su u slučaju netolerancije na tekstil ostali faktori, poput sastava površine tkanine, površinske obrade ili hidroizolacije, odgovorni za iritaciju kože.

Što znače nove GHS piktografije o opasnosti na Henkelovim Persil proizvodima?

Dalje informacije o novim znakovima opasnosti ili piktografima Globalnog harmonizovanog sistema (GHS-a) Persilovih proizvoda od Henkela se mogu naći na http://ghs-hinweise.henkel-waschmittel.de/