Skip to Content

Kako ukloniti mrlje od znoja i ispod pazuha

Svi smo se nekad susreli sa mrljama od znoja na odeći. Ove mrlje su frustrirajuće i neprijatne, ali ne moraju da unište vašu omiljenu odeću. Postoje koraci koje možete da preduzmete da biste trajno uklonili mrlje od znoja i ispod pazuha i produžili život svojoj odeći.

Persil pomoć pri pranju veša nudi vam detaljan opis koraka za adekvatno tretiranje mrlja nastalih od znoja ili kombinacije znoja i vašeg dezodoransa.

Vrste mrlja od znoja

Prva stvar koju treba da utvrdite je to sa kojom vrstom mrlje od znoja imate posla. Znoj se najčešće javlja u oblasti ispod pazuha. Mrlje ispod pazuha mogu nastati od znoja ili od aluminijuma u dezodoransu koji reaguje sa vašim znojem.

Mrlje se mogu javiti i na drugim mestima. Možete da doživite žute mrlje na pantalonama, pa čak i na čaršavu kada se probudite ujutru. Mrlje na okovratniku košulja su takođe česte.

Uklonite mrlje od znoja; korak po korak

Uklanjanje mrlja od znojenja je jednostavno uz pravi proizvod i korake:Izaberite Persil deterdžent koji odgovaraju boji i vrsti tkanine vaše odeće.

  1. Obavite predtretman oblasti
  2. Operite odeću na najvišoj mogućoj temperaturi koja njoj odgovara. Neke vrste odeće, poput šešira, potrebno je oprati hladnom vodom. Proverite etiketu za održavanje.
  3. Proverite da li je mrlja nestala.
  4. Ponovite korake od dva do četiri sve dok mrlja ne nestane.

Izaberite svoj deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja

Bilo da želite da uklonite mrlje od znoja sa čaršava, košulja ili čak jakni, prvo je potrebno da izaberete odgovarajući Persil. Pogledajte etiketu za održavanje i ustanovite da li se odevni predmet može prati. Ako se može prati, možete koristiti Persil univerzalni gel da biste uklonili žute mrlje na beloj odeći, odnosno Persil Color Gel za odeću u boji. Kod svakog od sredstava pratite uputstva na proizvodu za veoma zaprljanu odeću.

Predtretman

Pre nego što nanesete svoje sredstvo za uklanjanje mrlja na mrlju od znoja, uvek proverite postojanost boje tako što ćete naneti malu količinu na manje uočljivoj oblasti.
Ako se boja ne skida, nanesite sredstvo za uklanjanje mrlje na mrlju prateći uputstva na etiketi proizvoda.

Operite i isperite

Operite odeću na najvišoj mogućoj temperaturi u skladu sa etiketom za održavanje. Operite tkaninu što pre možete jer je mnogo lakše ukloniti sveže mrlje u odnosu na stare mrlje.

Proverite mrlju

Ako mrlja nije u potpunosti nestala, ponovite korake predtretmana i pranja.

Takođe možete da natopite određene odevne predmete u rastvoru Persil univerzalnog gela ili Persil Color gela, zatim ih ponovo operite.

Uklanjanje mrlja od znoja i ispod pazuha kod specijalnih vrsta veša i tkanina

Važno je da uzmete vrstu veša i tkanine u obzir prilikom uklanjanja mrlja od znoja. Ne zahtevaju sve vrste iste korake. Izdržljivija tkanina, poput pamuka, lana i poliestera, lako će izdržati prevrtanje u mašini za pranje. Osetljivija tkanina, poput vune, svile i kože, može zahtevati ručno pranje ili čak direktno tretiranje mrlja.

Proverite etiketu za održavanje na vešu pre predtretiranja i pranja. Vaši pamučni čaršavi se mogu ubaciti u mašinu za pranje. Rukavice od meke kože možda će morati da se operu ručno. Takođe uzmite u obzir svaki od delova odevnog predmeta. Ako se pitate kako ukloniti mrlje od znoja sa šešira, pažljivo razmislite o tome da li su gornji deo, kruna ili neki drugi deo napravljeni od osetljivog materijala koji se može skupiti, odmotati ili raspasti u mašini za pranje.

Domaća sredstva za uklanjanje mrlja od znoja

Domaća sredstva za uklanjanje mrlja i prirodna sredstva za uklanjanje mrlja često zvuče kao dobra opcija za uklanjanje manjih mrlja ili mrlja na osetljivoj tkanini. Međutim, u većini slučajeva, rezultat se ne može predvideti. Neka sredstva, poput soka od limuna i vodonik-peroksida, mogu uništiti vašu obojenu odeću. So i isitnjeni aspirin mogu funkcionisati, ali su potrebni sati, zbog čega morate da čekate i pomerite raspored tako da možete da ubacite odeću u mašinu za pranje u pravom trenutku.

Sirće se često koristi ne samo za uklanjanje mrlja, već i kao prirodni omekšivač za tkaninu. Ono funkcioniše dobro, ali mnogi su ustanovili da niska kiselost često dovodi do razjedanja gumenih i plastičnih delova u mašini za pranje, zbog čega oni vremenom postaju krhki.

S druge strane, Persil deterdženti za pranje veša bezbedni su za korišćenje, na odeći i u mašini za pranje veša. Njegova snaga uklanjanja mrlja deluje brzo i često mrlje se uklanjaju nakon prvog predtretmana i pranja.

Umorni ste od neprijatnih žutih mrlja? Uklonite ih koristeći odgovarajuće sredstvo za uklanjanje mrlja i malo napora.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak