Skip to Content

Kako ukloniti mrlje od mastila i olovke

Da li je hemijska olovka u vašem prednjem džepu eksplodirala? Da li ste slučajno bacili olovku sa mastilom u mašinu za pranje zajedno sa omiljenim pantalonama? Ili je možda kertridž sa bojom vašeg štampača odlučio da procuri dok ste ga stavljali u štampač? Iako su mrlje od mastila i olovke na odeći i predmetima u domaćinstvu često tamne i neprijatne, postoje neke veoma lake strategije za njihovo uklanjanje, tako da možete da nastavite sa ostatkom svog dana.

Mrlje od olovaka i mastila su svakodnevna pojava kako na vašoj tako i na odeći vaše dece. Persil nudi niz saveta za njihovo brzo i lako otklanjanje.

Vrste mrlja od mastila i olovke

Prvo što je potrebno da učinite kada naiđete na mrlju od mastila je da utvrdite šta je do nje dovelo. Da li je to bio marker? Hemijska olovka? Mastilo štampača? Vrsta mrlje od mastila može da odredi koji su vaši naredni koraci.

Kako ukloniti mastilo sa odeće: korak po korak

  1. Izaberite Persil deterdžent koji vam je potreban na osnovu vrste veša, imajući u vidu da najverovatnije predtretman alkoholom (dostupan u drogerijama ili apotekama) pomaže da se razlože mrlje od mastila.
  2. Obavite pretretman mrlje tako što ćete je upiti koristeći apsorbujući list sa pamučnim tuferom umočenim u alkohol.
  3. Operite tkaninu na najvišoj temperaturi koja je moguća u skladu sa etiketom proizvođača.
  4. Proverite da utvrdite da li je mrlja od mastila i olovke nestala.
  5. Ponovite po potrebi.

Biranje deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja

Pogledajte uputstva na etiketi proizvođača pre nego što izaberete sredstvo za uklanjanje mastila. Deterdžent Persil univerzalni gel dobro će ukloniti mrlje sa belih odevnih predmeta. Persil Color Gel održava vaše boje dok uklanja mrlje. Osetljivija odeća može zahtevati korisćenje Perwolla.

Predtretman mrlja od mastila nanošenjem alkohola može da pojača delotvornost uklanjanja mrlja. Ali pre toga, proverite na eitketi za održavanje odevnog predmeta da li je dozvoljeno izbeljivanje kiseonikom.

Obavite predtretman mrlje

Kod većine mrlja od hemijske olovke ili mrlja izazvanih mastilom drugih vrsta olovki, potrebno je da nanesete malo tečnog deterdženta direktno na mrlju i da ga nežno umasirate u materijal.

Ako je potrebno da znate kako da uklonite mastilo permanentnog markera ili mastila za štampač sa odeće, morate da uložite malo više napora. Kod mastila za štampač, pokušajte da uklonite što više mastila tako što ćete staviti dva papirna ubrusa na obe strane tkanine. Trljajte zadnju stranu tkanine tako da istisnete što više mrlje od mastila.

U svakom slučaju, savetuje se da uradite predtretman mrlje od mastila tako što ćete je upiti koristeći apsorbujući list sa pamučnim tuferom umočenim u alkohol (dostupno u drogerijama ili apotekama).

Operite tkaninu sa mrljom od mastila

Tkaninu operite odmah nakon predtretmana. Mnoga mastila hemijskih olovki rastvaraju se u vodi, što uklanjanje mrlje čini jednostavnim. Ali postoje i uporne mrlje od mastila gde je za njihovo uklanjanje potreban izbeljivač sa kiseonikom. U tim slučajevima, obavite pranje na najvišoj preporučenoj temperaturi i koristite odabrano sredstvo za uklanjanje mrlja zajedno sa izabranim Persil deterdžentom za pranje, ali pre toga proverite etiketu za održavanje da biste utvrdili da li je dozvoljeno korišćenje izbeljivača sa kiseonikom.

Proverite mrlju

Nakon pranja proverite mrlju da biste videli da li je i dalje prisutna. Ako je potrebno da uklonite mrlje od mastila sa košulja ili da uklonite tamne mrlje od mastila na džinsu, možda nećete moći da vidite da li je mrlja i dalje tu dok se ne osuši. Ove predmete uvek prvo osušite na vazduhu. Sušenje u mašini za sušenje veša dovodi do sušenja mrlje zbog čega je njeno uklanjanje značajno teže. Ako i dalje možete da vidite mrlju, ponovite ove korake.

Uklanjanje mrlja od mastila sa različitih vrsta veša i specijalnih tkanina

Određene vrste veša, poput torbi, stolnjaka, odela i haljina, možda se ne mogu prati u mašini, ali se mogu prati ručno. U ovim slučajevima, odradite predtretman mrlje, zatim nežno ručno operite predmet i pažljivo ga isperite i ostavite da se osuši na vazduhu.

Budite oprezni sa ovim koracima kod određenih tkanina. Čvrste tkanine, poput teksasa, vinila, poliestera, najlona i lana, mogu se lako tretirati zbog mrlja od mastila i olovke, a zatim oprati u mašini za pranje. Druge tkanine, poput svile, meke kože, kože i vune, mogu zahtevati ručno pranje da bi se izbeglo oštećenje.

Mrlje od mastila i olovke: specijalni uslovi

Uklanjanje mrlja nakon pranja ili sušenja tkanine mnogo je teže nego kada je mrlja vlažna. Međutim, i to se može učiniti u nekim slučajevima. Da biste uklonili stare, osušene mrlje, nastavite u skladu sa preporukama tako što ćete prvo obaviti predtretman alkoholom.

Natopite odevni predmet 1 do 2 sata ili čak preko noći u rastvoru za pranje koji se sastoji od izabranog Persil deterdženta. Zatim obavite pranje na najvišoj mogućoj temperaturi sa izabranim Persil deterdžentom.
Ponovite ako je potrebno.

Kako ukloniti mrlje od mastila i olovke proizvodima iz domaćinstva

Domaća sredstva za uklanjanje mrlja i prirodna sredstva za uklanjanje mrlja mogu imati efekta, ali često mogu dovesti do nepredvidljivih posledica koje želite da izbegnete. Sok od limuna, vodonik-peroksid i izbeljivač mogu da izmene boju vaše odeće. Sirće može da ošteti plastične i gumene materijale u vašoj mašini za pranje. Mnoga prirodna sredstva za uklanjanje mrlja takođe zahtevaju dosta vremena za delovanje.

Mrlje od mastila i olovke mogu lako da se uklone kada su sveže, stoga se uhvatite u koštac s njima što je pre moguće.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak