Skip to Content

Kako ukloniti mrlje na poliesteru

Poliester je izdržljiv, snažan i drugotrajan. Međutim, to ne znači da je u potpunosti otporan na mrlje. Ako imate mrlju na omiljenoj košulji, postarajte se da saznate kako da je brzo i efikasno uklonite.

Zahvaljujući sintetičkim vlaknima, brojne mrlje na poliesteru se mogu lako ukloniti a korake za njihovo otklanjanje nudi Persil pomoć pri pranju veša.

Različite vrste mrlja na poliesteru

Zbog svoje sintetičke prirode, poliester je izuzetno jednostavan za čišćenje i otporan je na mrlje sa najvećim apsorbujućim karakteristikama. Zapravo, mrlje od znoja i ispod pazuha, mrlje od krvi, mrlje od dezodoransa i većine mrlja na bazi vode (sokovi, vino) lako se odbijaju zahvaljujući sintetičkim vlaknima. Pored toga, ta tkanina je otporna na većinu hemikalija, pa čak i na buđ.

Mrlje koje se teže uklanjaju su one koje nastaju od masti i ulja. Ulje ima tendenciju da se veže za vlakna poliestera, što otežava njegovo uklanjanje.

Uklanjanje mrlja sa poliestera: korak po korak

Da biste uklonili mrlje sa poliestera:

  1. Izaberite odgovarajući Persil deterdžent koji je pogodan za tkaninu i boju
  2. Očetkajte ili sastružite višak čvrstog materijala
  3. Upijte tečnosti čistom krpom tako da uklonite što je više moguće
  4. Isperite vodom
  5. Obavite predtretman oblasti mrlje
  6. Operite na najvišoj dozvoljenoj temperaturi u skladu sa etiketom o održavanju
  7. Proverite mrlju nakon pranja

Izaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja

Kvalitet tkanine i boje odrediće koji deterdžent ćete koristiti. U skoro svim slučajevima, poliesterske tkanine imaju postojane boje. Svakako prvo proverite etiketu o održavanju na odeći i pogledajte da li je izbeljivanje kiseonikom dozvoljeno.

U slučaju osetljivije obojene odeće od poliestera, koristite Persil Color gel. U slučaju belog veša, takođe možete da koristite Persil univerzalni gel.

Predtretman

Predtretman zavisi od vrste mrlje sa kojom imate posla. U slučaju najopštijih mrlja, kašikom uklonite što više čvrstog materijala, zatim upijte tečnost čistom belom krpom sve dok korišćena krpa ne bude čista.

U slučaju mrlja od masti i ulja, kašikom uklonite višak ulja.

Operite i isperite

Proverite etiketu odeće i koristite najvišu temperaturu vode koja je bezbedna za tkaninu. Koristite dozu deterdženta za veoma zaprljanu odeću kao što je naznačeno na etiketi deterdženta.

Proverite mrlju

Pre sušenja uvek proverite da li je mrlja nestala. Ponovite korake iznad pre nego što izložite materijal toploti mašine za sušenje, koja može da osuši mrlju.

Posebne poteškoće sa uklanjanjem mrlja sa različitih vrsta veša od poliestera

Iako košulje, bluze, haljine i jakne od poliestera mogu biti izdržljive i mogu se prati u mašini, to ne znači da automatski treba da pretpostavite da uklanjanje mrlje sa svakog odevnog predmeta od poliestera obuhvata iste korake. Poliester je ponekad pomešan sa drugim vrstama tkanine, poput svile, vune i veštačke svile. To menja strukturu poliestera. Iako čini da druge osetljive tkanine budu nešto izdržljivije, to takođe znači da odeća od mešanog poliestera možda nije toliko otporna na mrlje. Pored toga, kombinacija osetljive tkanine može da zahteva delikatnije održavanje, kao što je ručno pranje koristeći specijalni deterdžent Perwoll.

Uklanjanje osušenih mrlja sa poliestera

Osušene mrlje na poliesteru ne moraju da budu trajne. Ako je potrebno da uklonite osušenu mrlju sa haljine od poliestera, natopite je u smeši tople vode i deterdženta da biste otpustili i osvežili mrlju tako da se mogu preduzeti koraci predtretmana.

Imate omiljenu košulju ili jaknu od poliestera za koju želite da ponovo lepo izgleda? Pratite ova uputstva da uklonite mrlje sa odeće od poliestera.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak