Skip to Content

Kako ukloniti mrlje sa bele odeće

Bez obzira na vrstu mrlje – kafa, čaj, dezodorans, senf ili čokolada – čini se da mrlje izgledaju više frustrirajuće kada se jave na beloj odeći. To nije zato što su one obavezno i gore; zapravo, proces uklanjanja mrlja često je isti kod bele odeće kao i kod odeće u boji. Međutim, mrlje su često vidljivije na beloj odeći, što otežava njihovo ignorisanje. Srećom, bez obzira na vrstu odeće sa kojom radite, postoje neke isprobane i tačne metode za uklanjanje mrlja sa bele odeće.

Mrlje na belom vešu su vidljivije pa samim tim predstavljaju veći problem i brigu oko otklanjanja. Persil nudi smernice za njihovo efikasno uklanjanje.

Uklanjanje mrlja sa belih košulja

Košulje su podložne nastanku skoro svake vrste mrlja koje možete da se setite. Ovi odevni predmeti često su u prvom redu da prihvate kapajuću hranu, kao što su čokolada, senf, kečap i sosevi, kafa i čaj, sokovi i pića. Međutim, mrlje od dezodoransa i znoja i mrlje ispod pazuha možda su najčešće i najteže vrste mrlja za uklanjanje sa košulja. Ove mrlje pretvaraju pazušni deo belih košulja u žutu oblast, što stvara ružan izgled i odaje neprijatan miris.

Uklanjanje mrlja sa belih pantalona i šortseva

Ako imate decu, znate da lepljivi i prljavi prsti, zabava napolju, pa čak i užina mogu da naprave haos na belim pantalonama i šortsevima. Mrlje od krema, losiona i krema za zaštitu od sunca, blata i kapajućih sokova od voća i povrća mogu brzo da naprave fleke na odeći. Mada, deca nisu jedina koja su podložna ovim mrljama. Svi mi smo nekada slučajno obrisali svoje ruke o odeću kada su bile prekrivene mašću i uljem ili hranom.

Mrlje od mastila i olovke česte su na belim pantalonama i šortsu i često se teško uklanjaju. Ove mrlje zahtevaju momentalnu reakciju i malo napora da bi se potpuno uklonile.

Uklanjanje mrlja sa belih haljina

Bilo da nosite belu haljinu dok bend svira „Stiže mlada” ili neku drugu vrstu haljine, nije uvek jednostavno da je održite u savršenom stanju. Ponekad se može činiti da su mrlje u potrazi za ovom vrstom odeće, naročito kada je reč o šminki i krvi.

Ono što tako otežava uklanjanje ovih mrlja je to što se mnoge haljine mogu prati samo na hemijskom čišćenju ili su napravljene od osetljivih tkanina. To znači da treba da potražite pomoć stručnjaka u slučaju nekih mrlja ili da odvojite vreme da pažljivo ručno operete i uklonite mrlju. Kada ste u nedoumici, uvek potražite pomoć stručnjaka.

Uklanjanje mrlja sa belih patika

Bele patike su često magneti za blato i prašinu, kao i za mrlje od trave i lišća. Uklanjanje mrlja na patikama donekle se razlikuje u odnosu na uklanjanje mrlja sa drugih vrsta odeće. Kod belih patika, sačekajte dok se blato ne osuši, zatim sastružite prašinu mekom četkicom.

Isperite obuću pod toplom vodom i pazite da je ne natopite previše. Nanesite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja i koristite čist peškir ili četkicu da istrljate patike. Isperite ih. Ako je mrlja i dalje prisutna, ponovite ove korake.

Kada mrlja nestane, napunite unutrašnjost obuće papirnim ubrusom. Za razliku od drugih odevnih predmeta, patike ne treba ostaviti da se suše na suncu jer to može da isuši materijale i skrati njihov vek. Umesto toga, stavite ih ispred ventilatora da bi se brzo osušile.

Uklanjanje mrlja sa bele odeće: korak po korak

Kako da uklonite mrlje sa belog džinsa, košulja, pantalona ili šortsa?

  1. Izaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja za belu tkaninu
  2. Obavite predtretman oblasti mrlje
  3. Operite i isperite, dodajte izbeljivač ako je potrebno
  4. Proverite da li je mrlja nestala i ponovite korake ako je potrebno
  5. Osušite na suncu u cilju prirodnog izbeljivanja mrlje

Biranje deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja

Deterdžent koji koristite treba da bude posebno namenjen za belu tkaninu, kao što je to Persil univerzalni gel. U slučaju finih tkanina uvek koristite sredstvo Perwoll.

Iako mnogi preporučuju korišćenje prirodnih sredstava za uklanjanje mrlja, ona mogu da oštete tkaninu i dovedu do dodatnog stvaranja mrlja.

Obavite predtretman oblasti

Način obavljanja predtretmana mrlje zavisi od vrste mrlje. Na primer, mrlje od soka i pića zahtevaju ispiranje hladnom vodom sa zadnje strane mrlje pre nego što nanesete odgovarajuće sredstvo za uklanjanje mrlja. U slučaju krvi i crvenog vina, uvek upijte ranu da biste uklonili što više tečnosti. Ako mrlja potiče od čvrstog ili polučvrstog sastojka, kao što su kari, kečap ili mehaničko ulje, sastružite što je više moguće pre predtretmana koristeći bilo koji proizvod ili deterdžent.

Uporne mrlje takođe mogu zahtevati natapanje hladnom ili toplom vodom i vašim izabranim deterdžentom. Nikada nemojte da koristite vruću vodu na mrlji; mrlja može brzo da upije.

Operite i isperite

Uvek pročitajte etiketu o održavanju na odeći pre pranja. Ako je tkanina osetljiva, koristite Perwoll i ručno pranje. U slučaju drugih vrsta odeće, perite koristeći Persil univerzalni gel.

Proverite mrlju

Ako je mrlja i dalje prisutna nakon pranja, ponovo obavite predtretman i ponovite ciklus pranja. Nemojte da sušite odeću u mašini za sušenje sve dok mrlja u potpunosti ne nestane. Takođe može pomoći da osušite belu odeću na suncu, što će dovesti do prirodnog izbeljivanja bele tkanine i pomoći u uklanjanju mrlje.

Čini se da bela odeća privlači mrlje, ali slučajno prosipanje ili valjanje u blatu nisu kraj sveta. Iskoristite ove savete da brzo uklonite te mrlje.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak