Skip to Content

Kako ukloniti mrlje od kafe i čaja

Ko ne voli šoljicu vruće kafe na početku dana? Ili šoljicu vrućeg zelenog čaja sa medom kada nas boli grlo? Dok mnogi uživaju u određenim pićima, kao što su kafa, espreso i čaj tokom celog dana, ne morate da uživate ili živite sa mrljama od kafe i čaja koje nastaju kada slučajno prospete piće. Postoje jednostavni koraci koje možete da preduzmete da biste se otarasili mrlja, bilo da su od kafe, zelenog čaja, crnog čaja ili espresa.

Persil pomoć pri pranju veša pruža korisne savete za otklanjane upornih fleka od kafe, zelenog i crnog čaja, sa različitih vrsta veša i tkanina.

Uklonite mrlje od kafe i čaja: uputstvo sa koracima

  • Upijte prekomernu tečnost suvom, čistom krpom
  • Izaberite Persil deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja koji su prikladni za vrstu i boju odeće
  • Obavite predtretman mrlje
  • Operite u hladnoj vodi
  • Proverite mrlju

Izaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja

Prvo, pogledajte etiketu za održavanje na odeći i proverite da li se može prati. Ako se može prati, mozete koristiti Persil Power gel kao prikladni deterdžent za belu tkaninu ili Persil Color gel za odeću u boji. U slučaju finih tkanina, kao što su vuna ili svila, za pranje uvek koristite Perwoll.

Predtretman

Bez obzira na to koji deterdžent koristite, uvek proverite postojanost boje odeće na manje primetnom mestu.

Operite

Nakon predobrade tkanine, operite tkaninu na najvišoj dozvoljenoj temperaturi vode za tkaninu koristeći izabrani Persil deterdžent.

Kod ovih vrsta mrlja, hladna voda može biti opcija za uklanjanje mrlja od kafe sa odeće prilikom natapanja. Međutim, tokom pranja treba koristiti najtopliju dozvoljenu vodu. Većina mrlja će nestati sa vaše odeće nakon samo jednog pranja. Međutim, ako je mrlja i dalje prisutna nakon prvog pranja, ponovite predtretman i operite ponovo.

Uklanjanje mrlja od kafe i čaja sa specijalnih vrsta veša i tkanina

Koraci iznad dobro funkcionišu za uklanjanje mrlja od čaja i kafe sa košulja, pantalona, pa čak i sa čaršava. Međutim, ako ste slučajno prosuli na površinu koja se ne može prati u mašini, kao što je vaš kauč ili veliki jorgan, obavite predtretman oblasti kao što je uobičajeno, zatim isperite taj deo hladnom vodom upijajući mrlju dok se podiže na površinu.

Specijalne tkanine mogu takođe zahtevati druge vrste nege. Pamuk i poliester su uobičajeno izdržljive tkanine, ali osetljivi materijali, poput svile, mogu zahtevati ručno pranje deterdžentom Perwoll koji može pomoći u uklanjanju mrlja bez dodatnog oštećenja.

Uklanjanje mrlja od kafe i čaja sa različitih tkanina i veša u boji

Kada koristite Persil deterdžent, uvek proverite postojanost boje tkanine pre nego što pokušate da uklonite mrlju. Tkanina može da pusti boju ili da se ošteti ako ne reaguje dobro sa sredstvom za uklanjanje mrlja.

Prilikom pranja i uklanjanja mrlja od kafe sa belih tkanina, pažljivo pratite smernice korak po korak. Prilikom upijanja mrlje, koristite čistu, suvu, belu krpu. Obojene krpe mogu pomoći u uklanjanju mrlje, ali takođe mogu pustiti boju na beli deo odeće i dovesti do dodatnog oštećenja.

Uklanjanje mrlja od kafe i čaja nakon sušenja

Slučajno ste osušili košulju ili pantalone sa mrljom od kafe u mašini? Ako je potrebno da uklonite staru mrlju od kafe na beloj košulji ili pantalonama, potrebno je da prethodno natopite odevni predmet u mlakoj vodi. U tu svrhu dodajte izabrani Persil deterdžent i dopustite da se veš natapa nekoliko sati, dok je kod nekih mrlja potrebno natapanje preko noći. Nakon toga obavite predtretman kao što je navedeno iznad.

Domaća ili prirodna sredstva za uklanjanje mrlja od kafe i čaja

Domaća i prirodna sredstva za uklanjanje mrlja mogu vam pomoći da uklonite mrlje od kafe i čaja, ali takođe mogu imati više štete nego koristi. Sirće može vremenom da ošteti delove mašine za pranje. Vodonik-peroksid i sok od limuna mogu da izmene boju odeće. Trljanje alkoholom može dovesti do oštećenja vlakana kod nekih osetljivih materijala. Umesto da se oslanjate na domaća sredstva za uklanjanje mrlja, koristite deterdžent koji je proizveden sa ciljem uklanjanja mrlja.

Slučajno ste prosuli šoljicu kafe ili čaja? Ne brinite, mrlju možete da uklonite jednostavno uz ove korake.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak

Latest articles

  • Sve što bi trebalo da znate o uklanjanju mrlja od različite vrste šminke nalazi se u Persil savetniku pri svakodnevnom pranju veša.

    Kako ukloniti mrlje od šminke i karmina

  • Uklanjanje žutih mrlja sa belih, i belih mrlja sa tamnih košulja, nastalih kombinacijom znoja i dezodoransa, je vrlo jednostavno ako se prate Persil koraci.

    Kako ukloniti mrlje od znoja sa košulja