Skip to Content

Kako ukloniti mrlje od znoja sa košulja

Znoj i znojenje su deo života, isto kao i one žute mrlje neprijatnog mirisa koje ostavljaju na vašoj košulji. Iako su neprivlačne i ponekad frustrirajuće za uklanjanje, ove mrlje se lako mogu rešiti uz samo nekoliko jednostavnih saveta i odgovarajuće sredstvo za uklanjanje mrlja.

Uklanjanje žutih mrlja sa belih, i belih mrlja sa tamnih košulja, nastalih kombinacijom znoja i dezodoransa, je vrlo jednostavno ako se prate Persil koraci.

Vrste mrlja od znoja

Iako su mrlje ispod pazuha ono na šta većina nas pomisli kada je reč o mrljama od znoja i košuljama, znoj takođe može da dovede do mrlja na zadnjoj strani košulje i okovratniku. Ispod pazuha mrlje od znoja često su istaknutije i imaju snažniji miris zbog bakterija u regionu pazuha i oko njega.

Da li ste znali da se mrlja samo od znoja lako može ukloniti pranjem? To je zato što su glavne komponente znoja, kao što su voda, soli, šećer, urea i sebum uglavnom rastvoriljivi u vodi i deterdžent ih lako uklanja.

Čak i vaš dezodorans, koji je osmišljen da kontroliše znoj i prekriva mirise znoja, može da dovede do mrlja u ovoj oblasti. Ako dezodorans sadrži aluminijum u sebi, on može da reaguje sa vašim znojem i dovede do belih mrlja. Definitivno ćete to primetiti na vašoj maloj crnoj haljini.

Uklanjanje mrlja od znoja sa košulja: korak po korak

Srećom, uklanjanje mrlja od znoja sa košulja nije previše teško. Dovoljno je da pratite ove korake.

  1. Proverite da li se košulja može prati
  2. Izaberite deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja
  3. Nanesite deterdžent ili potopite u slučaju upornih mrlja
  4. Operite na najvišoj dozvoljenoj temperaturi pranja za tkaninu
  5. Proverite mrlju nakon pranja

Izaberite deterdžent

Pre uklanjanja mrlja od znoja, proverite da li se tkanina može prati. Ako se može prati, koristite Persil Regular. U slučaju odeće u boji, izaberite Persil Color. U slučaju košulja za aktivnosti na otvorenom i sport, možete da koristite deterdžent Perwoll sport. Ne samo da će ukloniti mrlju od znoja, već će takođe neutralisati miris.

Predtretman

Ako se čini da je mrlja veoma uporna, nanesite malu količinu izabranog deterdženta direktno na mrlju.

Operite i isperite

Bez ispiranja košulje, stavite je u mašinu za pranje i perite je koristeći najvišu dozvoljenu temperaturu za tkaninu.

Proverite mrlju nakon pranja

Nakon pranja pogledajte da vidite da li je mrlja nestala. Ako nije, ponovite korake iznad. Nemojte da sušite ako je mrlja izbledela jer toplota mašine za sušenje može da osuši mrlju.

Kako ukloniti mrlje od znoja sa belih košulja

Mnogo je jednostavnije uočiti žute mrlje ispod pazuha na belim košuljama, tako da je uklanjanje mrlje veoma važno. Kod ovih košulja preporučujemo da izaberete  Persil univerzalni gel kao deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja. Ovaj deterdžent je posebno izrađen za čišćenje i uklanjanje mrlja sa bele odeće.

Košulje u boji naspram belih košulja: uklanjanje mrlja od znoja

Nikada nemojte da koristite prirodne ili domaće rastvore poput soka od limuna ili izbeljivača na košuljama u boji sa mrljama od znoja niti da ih sušite na direktnoj sunčevoj svetlosti. Umesto toga koristite kombinaciju Persil Color gel ili deterdžent Perwoll sport da biste uklonili mrlje na odeći u boji.

Uklanjanje mrlja od znoja sa specijalnih tkanina

Prilikom uklanjanja mrlja od znoja sa košulja, imajte na umu da je svaka vrsta tkanine različita. Dok se pamuk, poliester, lan i teksas mogu prati u mašini, svila, veštačka svila i vuna zahtevaju ručno pranje u toploj vodi.

Pored toga, određene vrste tkanine, poput pamuka i poliestera nikada ne treba izlagati izbeljivaču. Izbeljivač može dodatno da dovede do pojave žutih mrlja kod poliestera i oštećenja vlakana pamuka.

Znoj se jednostavno dešava. Budite spremni kada se on javi i postarajte se za žute mrlje ispod pazuha i na okovratniku pre pranja i sušenja odeće.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak

Latest articles

  • Sve što bi trebalo da znate o uklanjanju mrlja od različite vrste šminke nalazi se u Persil savetniku pri svakodnevnom pranju veša.

    Kako ukloniti mrlje od šminke i karmina

  • Persil pomoć pri pranju veša pruža korisne savete za otklanjane upornih fleka od kafe, zelenog i crnog čaja, sa različitih vrsta veša i tkanina.

    Kako ukloniti mrlje od kafe i čaja