Kako ukloniti mrlje od šminke i karmina

Iako možda mislite da šminka treba da ostane na licu celog dana, ponekad se ona prenese na pogrešna mesta. Vaš karmin može da zaprlja okovratnik dok menjate košulju na kraju dana ili vaša maskara može spasti sa lica na odeću dok plačete gledajući tužan film. Bez obzira na to koju vrstu šminke koristite, njeno brzo uklanjanje može vam pomoći da sačuvate svoju odeću. Evo šta treba da znate.

Sve što bi trebalo da znate o uklanjanju mrlja od različite vrste šminke nalazi se u Persil savetniku pri svakodnevnom pranju veša.

Vrste mrlja od šminke i karmina

Postoji nekoliko različitih vrsta šminke koje mogu da zaprljaju odeću, uključujući:

  • Karmin
  • Podlogu
  • Balzam za usne
  • Kajal maskaru
  • Maskaru
  • Sjaj za usne

Čak i određene vrste labela mogu da ostave mrlje ako niste pažljivi, naročito one na bazi ulja ili sa dodatom bojom.

Uklanjanje mrlja od šminke i karmina: korak po korak

Koja je tajna uklanjanja mrlja od šminke?

  • Izaberite odgovarajući Persil deterdžent na osnovu boje i vlakana odevnog predmeta
  • Obavite predtretman mrlje
  • Operite mrlju na najvišoj dozvoljenoj temperaturi pranja
  • Proverite da vidite da li je mrlja nestala

Izaberite odgovarajući deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja

U slučaju mrlja od šminke i karmina, Persil univerzalni gel dobro funkcioniše kod bele odeće, dok Persil Color dobro funkcioniše kod odeće u boji,. U slučaju tkanine koja zahteva ručno pranje, koristite specijalni deterdžent Perwoll.

Obavite predtretman mrlje

Pre nego što bacite veš u mašinu za pranje, od pomoći može biti da odvojite malo vremena za predobradu mrlje.

Nanesite malu količinu Persil univerzalnog gela (beli veš) ili Persil Color gela (obojeni veš) direktno na mrlju, nežno utrljate i ostavite da deluje 5 minuta.

Operite svoju odeću

Operite odeću na najvećoj temperaturi koju preporučuje proizvođač. Važno je da to učinite što pre da biste sprečili da se mrlja osuši.

Proverite mrlju

Da li je mrlja i dalje prisutna? Ako jeste, možda je potrebno da ponovite korake predtretmana i pranja.

Uklanjanje mrlja od šminke i karmina kod specijalnih vrsta veša i tkanina

Da li je mrlja na odeći od svile ili vune? Evo kako da se otarasite nje.

Mrlje od šminke i karmina kod specijalnih vrsta veša

Ako se mrlja od šminke ili karmina nađe na vašoj košulji, jednostavno je pratiti korake iznad.
Međutim, ako se ona nađe na tepihu, meblu ili drugoj vrsti tkanine koja ne može da uđe u veš mašinu, biće potreban drugačiji pristup. U tom slučaju, nanesite malu količinu Persil univerzalnog gela ili Persil Color gela na mrlju i isperite hladnom vodom dok upijate mrlju čistom belom krpom. Ovo treba da pomogne u podizanju mrlje i uklanjanju bez pranja.

Mrlje od šminke i karmina i drugačije tkanine

Mrlje od šminke i karmina ukloniće se jednostavno koristeći navedene korake na čvrstoj tkanini, kao što su poliester i pamuk. Imajte na umu da određene tkanine, poput svile i vune, možda neće izdržati pranje u mašini. Kod tih tkanina, najbolje je ručno pranje korišćenjem specijalnog deterdženta Perwolla.

Posebni uslovi za mrlje od šminke i karmina

Slučajno ste stavili košulju u mašinu za sušenje sa mrljom od šminke i karmina? I dalje ima nade. Uklanjanje osušenih mrlja zavisi od vrste mrlje. Šminka sa puderom, senka za oči, rumenilo ili podloga često mogu da se uklone selotejpom. Postavite traku na oblast i podižite više puta dok puder ne nestane.

U slučaju uklanjanja mrlja od maskare, ajlajnera, tečnog pudera i karmina nakon sušenja, preporučujemo da koristite Persil univerzalni gel ili Persil Color Gel.

Specijalne boje za mrlje od šminke i karmina

Potrebno je da uklonite mrlju od šminke sa bele košulje? Možda ste slučajno naneli rumenilo ili karmin na košulju i niste sigurni šta da radite.

Prvo što treba da učinite je da odmah reagujete. Stavite taj deo odeće pod hladnu vodu što će pomoći u podizanju većine mrlje. Zatim, uzmite čistu belu krpu i natopite mrlju deterdžentom čime ćete ukloniti što više mrlje je moguće. Nemojte da trljate ili utrljavate mrlju jer to može dovesti do njenog širenja. Isto treba učiniti u slučaju mrlja od bele šminke na tamnoj odeći.

Specijalni deterdženti za mrlje od šminke

Izbegavajte da koristite domaća i prirodna sredstva za uklanjanje mrlja da biste uklonili mrlje od šminke na odeći. Određene vrste, poput alkohola ili izbeljivača, mogu da oštete različite vrste tkanine. Druge, poput sirća, vremenom mogu da oštete plastične i gumene delove u mašini za pranje.

Umesto toga, koristite Persil deterdžent ili specijalni deterdžent Perwoll koji su posebno osmišljeni za uklanjanje mrlja i čišćenje odeće.

Imate mrlju od šminke koju želite da uklonite? Koristite ove savete da uklonite karmin, tečni puder, maskaru, pa čak i ajlajner.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak

Latest articles

  • Uklanjanje žutih mrlja sa belih, i belih mrlja sa tamnih košulja, nastalih kombinacijom znoja i dezodoransa, je vrlo jednostavno ako se prate Persil koraci.

    Kako ukloniti mrlje od znoja sa košulja

  • Persil pomoć pri pranju veša pruža korisne savete za otklanjane upornih fleka od kafe, zelenog i crnog čaja, sa različitih vrsta veša i tkanina.

    Kako ukloniti mrlje od kafe i čaja