Skip to Content

Naše pakovanje

Prilikom osmišljavanja pakovanja, veliku pažnju pridajemo tome da osiguramo da možete bezbedno da koristite naše proizvode dok smanjujemo naš ekološki otisak i količinu otpada.

Izbor materijala i samog oblika pakovanja naših proizvoda vrši se tako da on omogući njihovu najlakšu upotrebu, uz smanjivanje otpada i ekološkog otiska.

Naši dizajneri pakovanja stalno rade na tome da osmisle pakovanje koje koristi najmanje moguće materijala i materijale za koje postoje javni sistemi recikliranja. Pošto posmatramo svoje proizvode tokom čitavog životnog ciklusa, takođe uzimamo u obzir odlaganje ili recikliranje materijala pakovanja. Cilj je postići sistem recikliranja zatvorene petlje za plastiku, što je npr. odavno uspostavljeno za papir.

Danas se sva Persil pakovanja već u potpunosti mogu reciklirati ako se odlože na odgovarajući način. Pored toga, želimo da povećamo udeo već reciklirane plastike u našim pakovanjima u narednim godinama, kao i da koristimo bio-plastiku. Detaljne informacije o posvećenosti kompanije Henkel možete naći ovde:

https://www.henkel.rs/kompanija/korporativna-kultura

Kružna ekonomija

Pametnija ambalaža

Naši razvojni inženjeri stalno rade na rešenjima koja upotrebljavaju što je manje moguće ambalaže, kao i materijale za koje postoje javni sistemi za reciklažu. Svaki dizajn pakovanja se analizira i proučava, kako bi se obezbedila maksimalna funkcionalnost, uz istovremenu garanciju vaše bezbednosti i smanjenje negativnog uticaja na okruženje. 

Pročitajte više o održivosti pojedinih Persil proizvoda u sekciji ispod.

Izlazak iz petlje

Naša misija je korišćenje materijala iz održivih izvora i pametnog dizajna za izlazak iz petlje. Uvođenje recikliranih materijala u dizajn ambalaže ukazuje na činjenicu da ne trošimo resurse, već ih ponovno upotrebljavamo za stvaranje nove ambalaže nakon njihovog odlaganja.

Henkel se trudi da na globalnom nivou unese preko 30% reciklirane plastike u sve proizvode široke potrošnje do 2025, a već danas Persil Green Power boca sadrži 50% recikliranog materijala nakon isporuke potrošaču.

Zajednički rad

Verujemo da će napredak prema održivoj ambalaži biti moguć samo ukoliko organizacije u svim delovima lanca vrednosti rade zajedno, kako bi pokrenule inovacije.

Henkel je 2017. godine sklopio partnerstvo sa društvenom organizacijom Plastic Bank koja se bori protiv problema zagađenja okeana plastikom, istovremeno pružajući prilike ljudima koji žive u siromaštvu.

Persil tečni deterdžent

Flaše naših deterdženata uvek su napravljene od neizmešane plastike i u potpunosti se mogu reciklirati, što je potvrdila ustanova Institute Cyclos. Kada se njihov sadržaj iskoristi, prazne flaše se jednostavno mogu ubaciti u proces reciklaže putem, na primer, žute korpe za otpatke. Iako neki od naših proizvoda već sadrže recikliranu plastiku, neprekidno radimo na tome da unapredimo održivi otisak u celom asortimanu proizvoda.

Sklopive kutije i transportne ambalaže, nakon upotrebe se mogu odložiti kao otpadni papir i reciklirati a nova vlakna se uzimaju iz obnovljivih izvora.

Persil prašak

Naše sklopive kutije i ambalaža za transport sadrže najmanje 80% otpadnog papira. Čim se isprazne, mogu se odložiti kao otpadni papir i reciklirati. Nova vlakna papira koristimo isključivo tamo gde je to neophodno da bi se osigurala stabilnost kartonske kutije, a ta sveža vlakna dolaze iz održivih izvora. Persil Megaperls® folija se može 100% reciklirati u okviru ciklusa plastike.

Pakovanje Persil kapsula i diskova je unapređeno, jer je napravljeno od kartona i plastike koji se nakon upotrebe mogu razvrstati i reciklirati.

Persil Duo Caps i Persil Discs

S obzirom na to da se obloga kapsula rastvorljiva u vodi mora zaštititi od vlage u vazduhu, Persil Duo-Caps i 4in1 Discs isporučuju se u pakovanju koje kombinuje plastiku i stabilišući karton. Pakovanje se može 100% reciklirati, gde se štedi 40% plastike u poređenju sa prethodno dostupnim dizajnom koji se sastojao isključivo od plastike. Čim se kapsule ili diskovi iskoriste, karton i plastika jedne vrste u kutiji mogu se jednostavno razdvojiti i zasebno ubaciti u proces reciklaže: plastika se može staviti u kantu za reciklažu, a karton u kantu namenjenu za papir.

Držite kapsule podalje od dece

Persil podržava međunarodnu inicijativu „Držite kapsule van domašaja dece” koju je pokrenula organizacija A.I.S.E – Međunarodno udruženje za deterdžente i proizvode za čišćenje. Obrazovna inicijativa na internetu namenjena je roditeljima i ljudima koji brinu o maloj deci i daje informacije o tome zašto je toliko važno čuvati kapsule tečnog deterdženta podalje od dece. Veb-sajt www.keepcapsfromkids.eu, dostupan na svim jezicima EU, objašnjava kako bezbedno čuvati i koristiti kapsule tečnog deterdženta.

Pošto je bezbednost dece od suštinskog značaja za nas, svi poklopci imaju zaštitu, a sličica o bezbednosti na pakovanju naznačava ispravno čuvanje proizvoda.

Stvaranje čistijeg sveta

  • Naši sertifikati

    Naši sertifikati

    Henkel je pionir u razvoju ekoloških deterdženata i prva je kompanija koja je 2005. godine potpisala „Povelju za održivo čišćenje” međunarodnog udruženja za sapune, deterdžente i sredstva za održavanje higijene. Kompanije koje se pridruže ovoj inicijativi međunarodnog udruženja za deterdžente i kućnu hemiju preuzimaju na sebe zadatak da kontinuirano unapređuju svoje procese i godišnje izveštavaju o ekonomskom, ekološkom i društvenom napretku postignutom na osnovu definisanih ključnih cifara.

  • Odgovornost kompanije Henkel

    Kao pionir na polju održivosti, želimo da pokrećemo nova rešenja za održivi razvoj i razvijamo naše poslovanje na odgovoran i ekonomično uspešan način. To obuhvata sve aktivnosti naše kompanije – u čitavom lancu vrednosti.