Skip to Content

Kako ukloniti mrlje od krvi

Da li ste uočili crveno... na odeći? Bilo da ste se posekli prilikom brijanja ili imali neočekivano krvarenje iz nosa, mrlje od krvi mogu da prete da unište našu odeću. Važno je znati kako ukloniti mrlje od krvi što je pre moguće pre nego što se osuše.

Mrlje od krvi mogu oštetiti odeću ukoliko se ne otklone brzo i na adekvatan način. Persil pomoć pri pranju veša nudi korake za njihovo efikasno uklanjanje.

Vrste mrlja od krvi

Kada pomislimo na mrlje od krvi, često mislimo na male kapljice na kragni košulje nastale tokom brijanja ili na krv na džinsu naše dece zbog oguljenog kolena. Krv od ribe, životinjska krv ili krv kućnih ljubimaca i menstrualna krv prave mrlje isto onako lako na vašoj odeći kao i na drugim tkaninama u vašem domu. Brzo čišćenje mrlja od krvi, bez obzira na njihovo poreklo, od suštinske je važnosti za očuvanje vaše tkanine.

Uklanjanje mrlja od krvi: korak po korak

  1. Izaberite Persil deterdžent koji vam je potreban na osnovu vrste veša.
  2. Prethodno tretirajte mrlju i proverite postojanost boje kod obojene odeće.
  3. Odmah operite tkaninu da biste sprečili da se mrlja osuši.
  4. Proverite odeću sa mrljama od krvi da biste videli da li je mrlja nestala pre sušenja.
  5. Ponovite proces ako je potrebno.

Biranje deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja

Vrsta deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja koji su vam potrebni zavisiće od odeće sa koje treba da uklonite mrlje. Ako se odeća može prati i bele je boje, mozete koristiti Persil univerzalni gel. U slučaju obojene odeće, mozete koristiti ili Persil Color gel. Kod svakog od ovih treba da pratite doziranje za veoma zaprljanu odeću u uputstvima proizvoda. Uvek obratite pažnju na uputstvo o održavanju za svoj veš i pratite ova uputstva pažljivo.

Predtretman mrlja od krvi

Čišćenje mrlja od krvi je relativno jednostavno ako je krv sveža. Ono što prvo treba učiniti je isprati mrlju hladnom vodom da bi se uklonila što je više moguće. Nikada nemojte da koristite vruću vodu jer će to dovesti da se mrlja upije u odeću. Zatim, obavite predtretman oblasti koristeći malu količinu Persil univerzalnog gela (beli veš) ili Persil Color gela (obojeni veš) direktno na mrlju, nežno utrljajte i ostavite da deluje 5 minuta.
Kod obojene tkanine uvek prvo proverite postojanost boje na manje uočljivoj oblasti.

Operite i isperite

Nakon predobrade, operite tkaninu izabranim Persil deterdžentom.

Proverite mrlju

Proverite mrlju da vidite da li je nestala. Ako nije, ponovite ove korake.

Takođe možete da preduzmete dodatne korake za čišćenje mrlja od krvi tako što ćete natapati odevni predmet u rastvoru Persil univerzalnog gela ili Persil Color gela. Natapajte 10 minuta, zatim ponovo operite tkaninu.

Kako ukloniti mrlje od krvi iz specijalnih vrsta veša i tkanina

Predtretman pamučnih košulja i teksasa, zatim pranje Persil deterdžentom za veš može lako da ukloni mrlje od krvi. Međutim, da li znate kako da uklonite krv sa čaršava, donjeg veša i osetljivih tkanina, kao što su vuna ili svila?

Uklanjanje krvi, naročito menstrualne krvi sa jorgana i čaršava može se obaviti prateći korake iznad. Predtretman oblasti sa mrljom je važan, a dodatno natapanje može biti potrebno u zavisnosti od mrlje.

Pre predtretmana osetljivih tkanina, kao što su vuna ili svila, uvek pročitajte etiketu na sredstvu za uklanjanje mrlja da biste proverili da li je predviđeno za upotrebu na toj tkanini. Ako nije, preporučujemo da koristite prirodni pristup uklanjanju mrlja od krvi: so. Iako su Persil deterdženti posebno osmišljeni za uklanjanje mrlja i pranje, so nije. Ako se ne ispere temeljno, može postati korozivna supstanca u vašoj mašini za pranje, čime se smanjuje radni vek mašine.

Posebni uslovi kod mrlja od krvi

Da li ste se suočili sa osušenom mrljom od krvi ili starom mrljom koju niste primetili pre pranja i sušenja odeće? Uklanjanje mrlje od krvi nakon pranja i sušenja može biti teško, ali ne i nemoguće. Natopite odeću u smešu Persil deterdženta i tople (ne vrele) vode. Obavite predtretman oblasti koristeći malu količinu Persil univerzalnog gela (beli veš) ili Persil Color gela (obojeni veš) direktno na mrlju, nežno utrljajte i ostavite da deluje 5 minuta. Zatim operite veš uobičajeno za efektivno uklanjanje stare mrlje od krvi. Nemojte da koristite biodeterdžent na osetljivoj tkanini. Umesto toga, potopite je u toplu vodu.

Nakon Noći veštica, lažna krv takođe može biti problem. Lažna krv sadrži ulja, stoga je tretirajte kao mrlju od masti ili ulja. Pokušajte da upijete mrlju što je više moguće, zatim prethodno tretirajte oblast i operite tkaninu na najvišoj mogućoj temperaturi pogodnoj za tu vrstu tkanine.

Bilo da ste odrali koleno, posekli se tokom brijanja ili jednostavno zaprljali dok ste prenosili odrezak od frižidera do pulta, nije potrebno da živite sa mrljama krvi na odeći. Rešite se bilo koje mrlje na jednostavan način uz ove savete

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak

Latest articles

  • Sve što bi trebalo da znate o uklanjanju mrlja od različite vrste šminke nalazi se u Persil savetniku pri svakodnevnom pranju veša.

    Kako ukloniti mrlje od šminke i karmina

  • Uklanjanje žutih mrlja sa belih, i belih mrlja sa tamnih košulja, nastalih kombinacijom znoja i dezodoransa, je vrlo jednostavno ako se prate Persil koraci.

    Kako ukloniti mrlje od znoja sa košulja

  • Persil pomoć pri pranju veša pruža korisne savete za otklanjane upornih fleka od kafe, zelenog i crnog čaja, sa različitih vrsta veša i tkanina.

    Kako ukloniti mrlje od kafe i čaja