Kako ukloniti mrlje od masti i ulja

Mrlje od masti i ulja su često teške za uklanjanje sa odeće, ali ne morate da živite sa tamnim mrljama na svojoj odeći ili da bacate omiljene košulje.

 

Persil može da vam pomogne da se rešite različitih mrlja od ulja i masti tokom procesa pranja veša.

Persil vam otkriva rešenje u borbi protiv tvrdokornih mrlja od masti i ulja. Posetite Persil pomoć pri pranju i pratite sve korake do blistavo čistog veša.

Razlike između uklanjanja mrlja od masti i ulja

Mast i ulje se često koriste naizmenično u domovima u svojstvu lubrikanata za trenje i kuvanje. Međutim, postoji nekoliko većih razlika između ta dva. Prva je fizički izgled. Ulje se uobičajeno nalazi u tečnom obliku, dok je mast polučvrsta. Njihova porekla se takođe razlikuju. Oba se mogu dobiti iz životinjskih masti, ali ulja mogu biti i biljnog porekla. Sličnosti između ta dva znače da se iste metode mogu koristiti za uklanjanje mrlje od ulja kao kod uklanjanja mrlje od masti.

Vrste mrlja od masti i ulja

Mrlje od masti i ulja potiču iz različitih izvora, uključujući standardno ulje za kuvanje, kao što su maslinovo, kokosovo, biljno i ulje uljarica. Određene vrste hrane imaju visok sadržaj ulja, kao što su kikiriki puter i puter, i one mogu da dovedu do tamnih mrlja ako dođu u dodir sa odećom. Proizvodi za kosu, vazelin i losioni takođe sadrže ulje i mogu da zaprljaju vašu odeću.

Uklanjanje mrlja od masti i ulja: korak po korak

Da li imate mrlju od ulja na pantalonama ili košulji? Evo šta treba da učinite da biste uklonili mrlju:

  1. Izaberite odgovarajući Persil za svoj tip odeće; proverite etiketu o održavanju na košulji ili pantalonama za specifična uputstva proizvođača.
  2. Upijajte mrlju nežno da biste uklonili višak masti.
  3. Obavite predtretman oblasti
  4. Operite tkaninu što je brže moguće za najbolju šansu za uklanjanje mrlje od masti.
  5. Proverite mrlju od masti i ulja nakon pranja da biste videli da li je u potpunosti uklonjena.
  6. Ponovite proces ako je potrebno.

Biranje deterdženta i sredstva za uklanjanje mrlja

Komercijalni proizvođači deterdženata za veš i sredstava za uklanjanje mrlja, kao što je Henkel, razvili su deterdžente i sredstva za uklanjanje mrlja koji su posebno projektovani za tretiranje mrlja od masti i ulja.

Ako se odeća može prati i bele je boje, mozete koristiti Persil univerzalni gel. U slučaju obojene odeće, mozete koristiti Persil Color gel. Kod svakog od ovih treba da pratite doziranje za veoma zaprljanu odeću u uputstvima proizvoda. Uvek obratite pažnju na uputstvo o održavanju za svoj veš i pratite ova uputstva pažljivo.

Kod obojene odeće, uvek testirajte sredstvo za uklanjanje mrlja na manje primetnom mestu da biste proverili postojanost boje.

Predtretman

Pre nego što bacite veš u mašinu za pranje, uvek odvojite vreme za predtretman mrlje. Upijajte mrlju nežno koristeći papirni ubrus ili čistu belu krpu da biste uklonili višak masti.

Nanesite malu količinu Persil univerzalnog gela (beli veš) ili Persil Color gela (obojeni veš) direktno na mrlju, nežno utrljate i ostavite da deluje 5 minuta.

Operite i isperite

Proverite uputstva za svoj deterdžent i sredstvo za uklanjanje mrlja za naredni korak. Može biti potrebno da isperete sredstvo za uklanjanje mrlja od ulja sa tkanine pod vrućom vodom pre pranja odeće. Obratite pažnju na etiketi za održavanje na odeći i isperite, a zatim operite odeću na najvišoj mogućoj temperaturi pogodnoj za tu tkaninu koristeći Persil univerzalni gel (beli veš) ili Persil Color gel (veš u boji) prateći smernice za veoma zaprljanu odeću na pakovanju.

Važno je da odmah operete odeću. Na taj način lakše možete da uklonite mrlje od masti.

Proverite mrlju od masti i ulja

Ako mrlja od masti i ulja nije u potpunosti nestala, ponovite proces predtretmana i pranja tkanine. Nemojte da sušite odeću; visoka toplota može da osuši mrlju i da značajno oteža njeno uklanjanje.

Uklonite mrlje od masti i ulja sa različitih tkanina i vrsta veša

Uklanjanje mrlja od masti i mrlja od ulja sa svakodnevne odeće, kao što su džins, košulje, džemperi, polo majice i bluze zahteva samo korake navedene iznad. Isti koraci se mogu koristiti i prilikom uklanjanja ovih vrsta mrlja sa krpa, salveta od tkanine i čaršava.

Prilikom uklanjanja mrlja od ulja sa osetljive odeće, poput bluza od svile i džempera od vune, pažljivo pročitajte smernice proizvođača na sredstvu za uklanjanje mrlja koje ste izabrali. Specijalni deterdženti, kao što je Perwoll, mogu biti potrebni za ovu odeću.

Nemojte da dođete u iskušenje da koristite prirodna sredstva za uklanjanje masti na odeći koja se može prati samo na hemijskom čišćenju, kao što su odela i haljine. Iako mnoga prirodna sredstva za uklanjanje mrlja mogu biti delotvorna kod uklanjanja mrlja sa odeće, određene osetljive tkanine koje se peru samo na hemijskom čišćenju možda neće reagovati dobro na izabranu smešu sredstva za uklanjanje mrlja. Rezultat mogu biti promene u boji odeće. Sačuvajte svoju odeću i umesto toga posetite radnju za hemijsko čišćenje.

Mrlje od masti i ulja su i dalje prisutne nakon pranja i sušenja?

Visoka temperatura mašine za sušenje može da osuši mrlje od masti, čime one postaju teže za uklanjanje. Međutim, to ne znači da je sve izgubljeno. I dalje možete da uklonite mrlje od masti sa odeće nakon sušenja. Prvo nanesite malu količinu masti na mrlju. To se može činiti čudnim, ali zapravo pomaže u osvežavanju mrlje. Zatim pratite korake iznad, obavite predtretman i pranje na visokoj temperaturi. Nemojte ponovo da sušite dok se mrlja u potpunosti ne ukloni.

Neka vaše naredno pranje veša bude bez muke i uklonite uporne mrlje od masti i ulja.

Više proizvoda

  • Persil Regular Gel zahvaljujući Deep Clean tehnologiji i Active Fresh efektu, daje savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće.

    Persil Universal Gel

  • Persil Color Active Gel pruža savršene rezultate pranja i higijensku čistoću odeće. Prodire duboko u vlakna i uklanja tvrdokornije fleke, ali čuva odeću.

    Persil Color Gel

  • Praškasti deterdžent Persil Regular poseduje moćnu tehnologiju dubinskog čišćenja za beli veš. Daje savršen rezultat pranja veša i sjaj vašoj odeći.

    Persil Universal prašak

Latest articles

  • Sve što bi trebalo da znate o uklanjanju mrlja od različite vrste šminke nalazi se u Persil savetniku pri svakodnevnom pranju veša.

    Kako ukloniti mrlje od šminke i karmina

  • Uklanjanje žutih mrlja sa belih, i belih mrlja sa tamnih košulja, nastalih kombinacijom znoja i dezodoransa, je vrlo jednostavno ako se prate Persil koraci.

    Kako ukloniti mrlje od znoja sa košulja

  • Persil pomoć pri pranju veša pruža korisne savete za otklanjane upornih fleka od kafe, zelenog i crnog čaja, sa različitih vrsta veša i tkanina.

    Kako ukloniti mrlje od kafe i čaja