Skip to Content

Kako da uštedite vodu i energiju

Male stvari mogu da naprave veliku razliku! Skoro 80% potrošnje energije i CO2 otiska deterdženata izazvano je fazom upotrebe tj. stvarnim procesom pranja kod kuće. Razlog je uglavnom energija potrebna za zagrevanje vode u mašini za pranje.

Mala prilagođavanja u izboru programa za pranje i punjenju mašine mogu uveliko doprineti boljoj održivosti.

Perite veš na nižim temperaturama i smanjite svoj uticaj na klimatske promene

Tokom godina smo neprekidno unapređivali svoju Persil formulu da obezbedimo vrhunski učinak pranja već na niskim temperaturama.

Uz pomoć naše formule za pranje hladnom vodom, možete da perete veš na nižoj temperaturi i da uživate u svežini opranog veša uz uštedu energije u iznosu do 60 evra svake godine. Štaviše, ako izaberete pranje na 30°, uticaj mašine na klimatske promene možete da smanjite za 50%. 

Napunite mašinu do kraja i uštedite na računu za struju

Punjenje mašine do maksimalnog kapaciteta ne samo da pomaže u uštedi vode, već i novca na računu za struju.

Planiranjem rutine pranja i sortiranjem i prikupljanjem slično zaprljane odeće, takođe možete izbeći pranje s polunapunjenim bubnjem, čime štedite deterdžent kao i do 70% novca preko vašeg godišnjeg računa za struju.

Izračunajte svoj lični ekološki otisak

Odvojite nekoliko minuta da biste upotrebili kalkulator koji su razvili kompanija Henkel i institut Vupertal (Nemačka) i saznali kako vaše lične odluke utiču na karbonski otisak. Pomoću ovog kalkulatora možete brzo odrediti svoj lični ekološki otisak.

POKRENI KALKULATOR

Stvaranje čistijeg sveta

  • Naši sertifikati

    Naši sertifikati

    Henkel je pionir u razvoju ekoloških deterdženata i prva je kompanija koja je 2005. godine potpisala „Povelju za održivo čišćenje” međunarodnog udruženja za sapune, deterdžente i sredstva za održavanje higijene. Kompanije koje se pridruže ovoj inicijativi međunarodnog udruženja za deterdžente i kućnu hemiju preuzimaju na sebe zadatak da kontinuirano unapređuju svoje procese i godišnje izveštavaju o ekonomskom, ekološkom i društvenom napretku postignutom na osnovu definisanih ključnih cifara.

  • Odgovornost kompanije Henkel

    Kao pionir na polju održivosti, želimo da pokrećemo nova rešenja za održivi razvoj i razvijamo naše poslovanje na odgovoran i ekonomično uspešan način. To obuhvata sve aktivnosti naše kompanije – u čitavom lancu vrednosti.